Glavna inspektorka za zaštitu prostora tužila MANS

Brajović u tužbi navodi da je potrebno naglasiti da je dugogodišnji službenik Ministarstva "koja je u tom organu prepoznata kao uspješna, odgovorna i profesionalna osoba, od ugleda i kredibiliteta".
132 pregleda 0 komentar(a)
osnovni sud, Foto: Arhiva Vijesti
osnovni sud, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.02.2011. 13:39h

Glavna inspektorka zaštite prostora u Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine Nataša Brajović tužila je Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za naknadu nematerijalne štete u visini od 8.000 eura za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i širenja neistinitih navoda.

Brajović je tužila MANS zbog saopštenja za javnost od 30.09.2010. godine da će Vrhovnom državnom tužiocu podnijeti krivične prijave protiv nje i inspektora Milisava Popovića, zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i budvanske kompanije "MB Bankada" i njenog vlasnika Mirka Baraća, zbog izgradnje objekta bez građevinske dozvole.

Ona u tužbi navodi da je potrebno naglasiti da je dugogodišnji službenik Ministarstva "koja je u tom organu prepoznata kao uspješna, odgovorna i profesionalna osoba, od ugleda i kredibiliteta".

"Koji su to konkretno i precizno navodi tužene koji su "povrijedili čast i ugled" tužilje i zbog kojih je "pretrpjela duševne bolove jakog inteziteta", čije trajanje i intezitet treba da utvrdi neuropsihijatar", navodi advokat MANS-a u odgovoru na tužbu

"Tuženi je, objavljujući saopštenje za javnost sa krajnje zlonamjernim i neistinitim navodima, grubo povrijedio čast i ugled tužilje, u namjeri da je profesionalno i moralno diskredituje i obruka pred crnogorskom javnošću...", stoji između ostalog u tužbi.

Na pripremnom ročištu iz MANS-a su dostavili tekst objavljen u "Danu" 03. februara, pod naslovom "Pet divljih spratova uklapaju u plan" iz kojeg se "vidi da nelegalno sagrađen objekat još uvijek nije srušen, odnosno da tužilja nije izvršila svoju službenu obavezu".

Brajović je u tužbi objasnila da je nakon obilaska spornog objekta površine od 260 kvadrata, visine pet spratova, prvo sačinjen zapisnik, zatim rješenje kojim se "MB Bankadi" naređuje rušenje, nakon čega je podnijela krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Kotoru.

Time je, kako tvrdi, iscrpila sva zakonska ovlašćenja koja je mogla i bila dužna preduzeti u konkretnom slučaju.

U odgovoru na tužbu, zastupnik MANS-a, advokat Veselin Radulović kazao je da je prostor u naselju Perazića Do devastiran što je do sada prošlo nekažnjeno, da je DUP još u proceduri, da je kompanija “MB Bankada” na toj lokaciji sagradila objekte bez građevinske dozvole, da je Brajović 22. 03.2010. godine donijela rješenje kojim se naređuje toj kompaniji da poruši objekat.

"Žalba na ovo rješenje nije odlagala izvršenje Rješenja i subjekt nadzora je upozoren da će se pristupiti administrativnom izvršenju, ako objekat sam ne poruši u roku od pet dana. Do današnjeg dana ovaj objekat, pored navedenog upozorenja nije uklonjen u cjelosti, a administrativnom rješenju se pristupilo tek nakon nekoliko mjeseci od donošenja rješenja i upravo tek nakon što su iz tužene javno ukazali na kršenje zakona u ovom slčučaju", stoji u odgovoru na tužbu.

Za advokata Radulovića sporna pitanja su da li je MANS, prije objavljivanja saopštenja za javnost, preduzeo sve mjere koje su joj bile na raspolaganju, da li je ta organizacija govorila o pitanjima od javnog interesa i da li su njihovi navodi "proizvoljan lični napad" na Brajović.

"Koji su to konkretno i precizno navodi tužene koji su "povrijedili čast i ugled" tužilje i zbog kojih je "pretrpjela duševne bolove jakog inteziteta", čije trajanje i intezitet treba da utvrdi neuropsihijatar", navodi Radulović u odgovoru na tužbu.

Bonus video: