Ljekari upozoravaju na povećan broj oboljelih od astme

Učestalost astme povećana je svuda u svijetu, naročito u dječjem uzrastu, što je slučaj i kod nas
228 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 20:11h

Iako preciznih podataka i sveobuhvatnih istraživanja o broju djece oboljele od astme u Crnoj Gori nema, pulmolozi i pedijatri upozoravaju da je to najčešća hronična bolest kod najmlađih, i da je broj oboljelih posljednjih godina u stalnom porastu.

"Za proteklih mjesec dana u ambulanti Instituta registrovali smo oko petnaestoro novooboljele djece sa prvim siptomima astme, dok smo u istom periodu pregledali i do 160 djece sa istim problemima", kazala je dr Radulović.

Precizni i detaljniji podaci o obolijevanju od astme kojima bi nadležne crnogorske zdravstvene institucije trebalo da raspolažu, kako doktorka Radulović smatra, su jedan od osnovnih preduslova za adekvatno praćenje i liječenje te bolesti.

U 2008. godini, prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori, na osnovu broja posjeta izabranim pedijatrima u vanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti, registrovano je 3.100 djece predškolskog i školskog uzrasta sa dijagnozom astme.

Približan broj oboljelih, kako su naglasili iz Instuta, bio je i u 2009. godini, na šta ukazuju podaci koji su u pripremi.

"U strukturi bolnički liječene djece starosti do 19 godina tokom 2008. godine u Crnoj Gori je sa dijagnozom astme Institutu prijavljeno 270 bolničkih otpusta, od čega je najviše djece bilo staro od jedne do četiri godine, a potom od 10 do 14 godina, dok je u narednoj godini prijavljeno oko 280 bolničkih liječenja", saopštili su iz Instituta.

U 2008. godini, prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je registrovano 3.100 djece predškolskog i školskog uzrasta sa dijagnozom astme

Ona je navela da je astmu najteže dijagnostifikovati kod djece stare do pet godina, zbog pojave simptoma sličnih njoj, ali i da se u 80 odsto slučajeva prvi simptomi koji ukazuju na oboljenje javljaju upravo u tom periodu.

"Za razvoj i nastanak astme u dječjem uzrastu najznačajniju ulogu ima genetska sklonost organizma. Ukoliko jedan od roditelja ima astmu, rizik da će je imati i dijete je oko 25, a ako je imaju oba roditelja, i do 50 odsto ",objasnila je doktorka.

Pored toga, ona je navela da postoje i drugi brojni faktori kao što su pušenje, posebno kod majke tokom trudnoće, respiratorni iritansi i virusne infekcije, dok je najznačajniji alergen u zatvorenom prostoru kućna prašina i grinje.

Liječenje astme je veoma kompleksno i zahtijeva tijesnu saradnju ljekara i oboljelog

"Prva preventivna mjera je kontrola sredine u kojoj dijete boravi i uklanjanje uzročnih faktora. Značajno mjesto zauzimaju i ljekovi koji se koriste ili za otklanjanje napada ili za sprečavanje simptoma bolesti. Takođe, mnogo pažnje posvećuje se edukaciji pacijenta i njihovih roditelja za samoliječenje astme", kazala je dr Radulović.

Za razvoj i nastanak astme u dječjem uzrastu najznačajniju ulogu ima genetska sklonost organizma

I ljekari se, doktorka objašnjava, kao učesnici često organizovanih radionica, dodatno edukuju i upoznaju sa novinama u liječenju, primjeni u dijagnostici novih lijekova i sl.

Ipak, roditelji su, upozorava ona, ti koji moraju prepoznati prve simptome bolesti kod svoje djece. Astma se, ukoliko se dijagnostikuje, mora na najbolji način prihvatiti.

"Važno je pridržavati se savjeta, jer je to bolest koja se može držati pod kontrolom, i svakako da je dobro što se posljednjih godina prevazilazi strah od korišćenja pumpice", smatra doktorka.

Ona ističe i da u liječenju astme ljekari propisuju dvije grupe lijekova, za otklanjanje simptoma, te za kontrolu bolesti, koji se koriste u dužem periodu i stabilizuju disajne puteve kod djece.

Pod uslovom da je bolest dobro kontrolisana, bavljenje sportom ne da nije zabranjeno, nego je i preporučljivo, dodaje Radulović.

„Montelukast” i „budesonid” mnogi ne mogu da priušte

Kompletno liječenje i dijagnostifikovanje astme, ističe dr Radulović, odvija se u Crnoj Gori, kao i to da se većina neophodnih ljekova nalazi na pozitivnoj listi koji se izdaju na teret Fonda.

"Međutim, ljekovi “montelukast” granule tablete i “budesonid”, koji su namijenjeni djeci mlađoj od dvije godine, morali bi, takođe, biti na pozitivnoj listi, jer su skupi i često nedostupni roditeljima oboljele djece ", upozorila je dr Radulović.

U Pljevljima pola oboljelih mlađe od 10 godina

Zbog velike zagađenosti vazduha u Pljevljima su djeca češće nego drugdje izložena oboljevanju od astme. To je “Vijestima” potvrdila izabrani pedijatar tamošnjeg Doma zdravlja dr Anka Stanić, ističući da je zabrinjavajuće i to što je skoro polovina oboljelih pacijenata mlađa od deset godina.

"Posebno velike koncentracije dima u vazduhu u toku sezone grijanja doprinose češćoj infekciji gornjih i donjih respiratornih organa kod djece. Svakako, tu su genetske predispozicije, koje su takođe bitan okidač za obolijevanje", objasnila je ona.

Podgorički domovi zdravlja ne raspolažu preciznim podacima o broju djece oboljele od astme, ali su, tvrde, u cilju prevencije te sve češće bolesti, u Centru za djecu sa posebnim potrebama organizovali brojne seminare za pedijatre, medicinske tehničare, roditelje i oboljelu djecu, kada su im i podijeljeni pikfloumetri, aparati za praćenje i svakodnevnu kontrolu astme.

Načelnica Centra dr Gordana Mandić naglasila je i da su, u saradnji sa Službom izabranih pedijatara, organizoavali i astma škole, gdje su roditelji mogli dobiti odgovore na mnoga pitanja i razrijesiti brojne nedoumice sa kojima se svakodnevno susreću.

Tipovi astme

ALERGIJSKA ASTMA

U ovaj tip astme ubraja se oko 60 odsto svih astmatičara. Opstrukcija vazdušnih puteva i tipični simptomi astme su povezani sa alergijama i izazvani su alergenima. Važno je da se identifikuje šta prouzrokuje vašu astmu. Uobičajeni izazivači uključuju: polen, buđ, grinje i životinjsku dlaku.

NEALERGIJSKA ASTMA

Jedna trećina svih onih koji boluju od astme imaju nealergijsku astmu. Ovaj tip astme je uzrokovan virusnim infekcijama i drugim iritantima. Primjeri onoga što može izazvati nealergijsku astmu su sljedeći:

  • Duvanski dim
  • Virusna infekcija
  • Jaki mirisi i sprejevi
  • Druga medicinska stanja

ASTMA UZROKOVANA FIZČKOM AKTIVNOŠĆU

Astma uzrokovana vježbama, ili česće nazivana: vežbom prouzrokovana bronhoopstrukcija je slučaj kada se vazdušni putevi sužavaju i kada se razvijaju simptomi astme kao posljedica vježbanja. Astma uzrokovana vježbama može pogoršati astmu ili možete imati simptome astme samo kad vježbate. Važno je shvatiti da astma ne nastaje od vježbanja nego da su vježbe samo okidači koji mogu dovesti do razvoja simptoma astme.

PROFESIONALNA ASTMA

Radna sredina može predstavljati faktor rizika. Poslovi povezani sa izlaganjem prašini i hemikalijama važan su uzrok kod novih slučajeva i kod pogoršanja postojeće astme. Astma može biti rezultat direktne iritacije pluća ili osjetljivosti na pojedine supstance.

ASTMA UZROKOVANA KAŠLJEM

Kašalj može biti pridružen ostalim simptomima astme, ali i on sam može prethoditi astmi ili biti njen jedini simptom.Kada je kašalj jedini simptom astme ovo se naziva kašalj varijanta astme (cough variant asthma – CVA)

LJEKOVIMA INDUKOVANA ASTMA

Mnogi ljudi ne razmišljaju o kontraindikacijama, ali ovo može biti veoma važno za određeni broj ljudi. Za neke astmatičare ljekovi protiv bolova mogu biti veoma opasni. Aspirin i nesteroidni anti-inflamatorni (protiv upalni) ljekovi (poznati kao NSAIL, engl. NSAIDs) mogu pogoršati astmu, pa čak biti i fatalni. Ako imate ovaj tip osetljivosti treba da se klonite ibuprofena, naproxena i diklofenaka pošto oni mogu biti okidači astmatičnog napada.

NOĆNA ASTMA

Ako imate zviždanje, kašalj i nedostatak daha noću, ovi simptomi mogu predstavljati pogoršanje vašeg redovnog stanja ili mogu predstavljati noćnu astmu kao posebni oblik dijagnoze. Blizu 75 odsto astmatičara je iskusilo simptome tokom noći kao što su kašalj barem jednom nedjeljno. Oko 40 odsto ih iskusi svake večeri.

ASTMA OTPORNA NA GLUCOCORTICOIDE

Iako su glucocorticoidi jedni od najmoćnijih protivupalnih ljekova koji nam stoje na raspolaganju i koji su u normalnoj situaciji vrlo efikasni u liječenju astme, mala grupa pacijenata ne odgovara na ove ljekove i oni se obično svrstavaju u „grupu rezistentni na steroide“. (izvor- www.astma.rs)

Bonus video: