Na Cetinju pokrenuta obnova gradskih parkova

U gradu pod Lovćenom postoje dva parka, još iz doba kralja Nikole - Dvorski park, ili, kako se danas češće naziva Njegošev park, i park 13. jul.
407 pregleda 0 komentar(a)
Cetinjski park, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski park, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.02.2011. 17:19h

Nevladina organizacija “Zdrava škola”, uz pomoć ambasade Sjedinjenih Američkih Država, već godinu realizuje projekat “Kulturološki i ekološki značaj parkova Cetinja”, s ciljem da sačuva i oplemeni parkove prijestonice.

U gradu pod Lovćenom postoje dva parka, još iz doba kralja Nikole - Dvorski park, ili, kako se danas češće naziva Njegošev park, i park 13. jul.

Koordinatorka “Zdrave škole” Mileva Mijanović kaže da je cilj programa podizanje svijesti mladih o očuvanju životne okoline i njihovog većeg uključivanja u život, probleme i razvoj lokalne zajednice.

“Značaj ekologije, ljubav prema prirodi i njeno čuvanje, zdravo rasuđivanje o njenom korišćenju, uništavanje divljih deponija, evidentiranje problema i njihovo rješavanje, uopšteno utiču na razvijanje kulture življenja”, kaže Mijanović.

Zbog svega toga, u toj NVO smatraju da bi program “Kulturološki i ekološki značaj cetinjskih parkova” imao veliki uticaj, ne samo na mlade Cetinja, već bi polako počeo da postaje recept za ponašanje stanovništva, sa ambicijom da se proširi i na ostale djelove države.

Jedan od projekata koji je realizovala “Zdrava škola” bilo je uređenje dvorišnog prostora koji koriste četiri škole - Gimnazija, Srednja likovna škola “Petar Lubarda”, Srednja mješovita škola i niža muzička škola “Savo Popović”.

Kako navode iz „Zdrave škole“, taj prostor je nekada predstavljao „deponiju otpadaka, a u noćnim satima stjecište okupljanja grupa sumnjivih osoba“. Uz aktivno učešće učenika, profesora, roditelja, građana i lokalne uprave, dvorište je uređeno i osvijetljeno, pa ga učenici i profesori sada mogu koristiti i za vanškolske aktivnosti.

Zahvaljujući donaciji fondacije za aktivno građanstvo Podgorica – FAKT, formiran je i park koji je dobio ime Park breza. U sađenju stabala učestvovalo je oko stotinu učenika.

Do sada je u okviru projekta održano više radionica iz ekologije sa učenicima osnovnih i srednjih škola prijestonice. Ipak, iz te organizacije poseban akcenat stavljaju na okrugli sto - naučni skup na temu „Kulturološki i ekološki značaj parkova Cetinja“, koji je planiran za februar.

Francuski i engleski stil

Dva cetinjska parka stara su više od stotinu godina.

Napravljeni su u neposrednoj blizini Dvora kralja Nikole, u periodu od 1891. do 1894.

Parkovi su urađeni sa elementima vrtne arhitekture, tako da je Dvorski ili Njegošev park urađen u francuskom, a gradski ili park 13. jul u engleskom maniru, ukupne površine sedam hektara.

Razdvojeni su Njegoševom ulicom.

U Dvorskom parku smješten je i Plavi dvorac, gdje je rezidencija predsjednika države.

Bonus video: