Kotorski gimnazijalci pomažu štićenicima doma u Bijeloj

Iskustvo iz ranijeg susreta gimnazijalaca i štićenika Dječjeg doma, opisivani su i u školskim sastavima. Jedan je nosio naslov \'Dan koji nam je promijenio život\'
63 pregleda 0 komentar(a)
Kotorski gimnazijalci, Foto: Peđa Nikolić
Kotorski gimnazijalci, Foto: Peđa Nikolić
Ažurirano: 13.02.2011. 17:08h

U kotorskoj Gimnaziji počelo je prikupljanje pomoći učenika za štićenike Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj.

“Kao i ranije, učenici svih 20 odjeljenja Gimnazije i ove godine nastavljaju akciju čiji je cilj veoma konkretan. To je prikupljanje najneophodnijih stvari, a prije svega prijeko potrebnih i skupih dječjih pelena, koje su najveća stavka u troškovima Doma. Prikupljaju se i igračke, slatkiši, novac...”, rekla je za “Vijesti” koordinator i pokretač akcije, profesor fizičkog vaspitanja Ljilja Marković.

Na takav način se, dodala je ona, podiže svijest o značaju solidarnosti među mladim generacijama, “odnosno o potrebi da se pomogne djeci koja od prvih dana života žive u domu, ili su tu smještena nešto kasnije”.

“Na ovaj način to se svakako postiže, o čemu svjedoče i povratne informacije. Od zaposlenih u Domu smo saznali da su nakon naše posjete prošle godine djeca bila oduševljena. Tada smo i sredstva predviđena za nagradu najboljoj maski školskog maskenbala usmjerili djeci u Bijeloj. Iskustvo iz tadašnjeg susreta gimnazijalaca i štićenika Dječjeg doma “Mladost”, opisivani su i u školskim sastavima. Jedan je nosio naslov 'Dan koji nam je promijenio život'”, kazala je Markovićeva.

Posjetu ukupno 30 učenika, nastavnika i roditelja iz Kotora Domu “Mladost” u Bijeloj, Markovićeva je najavila za drugu polovinu februara.

Akcija će, dodaje, biti intenzivirana, pa će imati svoj jesenji i proljećnji program.

Uspješni u Celju

Učenici trećeg razreda ekonomskog smjera kotorske Gimnazije nedavno su boravili na Međunarodnom sajmu preduzeća za vježbu koji je održan u Celju.

"Predstavili smo proizvode koje nude naša preduzeća „Patela“ i „Eko rose“, a koja se bave trgovinom suvenira i školjki, odnosno trgovinom namještaja i cvjetnih aranžmana. Zainteresovanih za virtuelnu kupovinu bilo je dosta. Veoma nam znači što su način prezentovanja i naš štand pohvalili organizatori Sajma na kojem su učestvovali učenici iz 12 različitih zemalja“, kazala je profesorica Milica Mrdak.

Učenici trećih razreda ekonomskog smjera u crnogorskim školama imaju i predmet preduzeća za vježbu koji je dio nastavnog plana i realizuje se u okviru projekta „Eko net“, a prilagođen je modernoj i praktično orijentisanoj nastavi ekonomije.

Bonus video: