140.000 žena u Crnoj Gori nema svog ginekologa

Najviše žena u Mojkovcu, blizu 84 odsto, ima izabranog ginekologa, što je mnogo više nego u nekim razvijenim crnogorskim opštinama
81 pregleda 0 komentar(a)
ginekolog, Foto: Shutterstock.com
ginekolog, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.02.2011. 11:27h

Više od 52 odsto žena u Crnoj Gori, njih oko 140.000, još nema svog ginekologa, saopšteno je dnevnom listu "Dan" iz državnog Fonda zdravstva.

U skladu sa crnogorskom praksom, blizu 48 odsto žena, starosti preko 13 godina, ima svog izabranog ljekara, što nije zadovoljavajuće stanje.

Da veliki broj žena (43,8 odsto) u Crnoj Gori nema izabranog ginekologa, te da ne posjećuju ni privatne klinike, upozoravaju i iz Centra za monitoring (CEMI).

"Oko 53 odsto ispitanica još nije uradilo papa test, a 43,2 odsto vrši redovno samopregled dojki. Mamografiju je radilo tek 14 odsto ispitanica, dok je ultrazvuk dojki radilo 20,9 ispitanica", rezultati su izvšetaja Cemija.

Ljekari savjetuju ženama da odaberu svog ljekara i da mnogo više brinu o sopstvenom zdravlju.

"Ne treba zanemariti činjenicu da većina žena u našoj državi ne pridaje u dovoljnoj mjeri značaj svom reproduktivnom zdravlju, koje podrazumijeva njegovu prevenciju i promociju, kao i sprečavanje ozbiljnih oboljenja", rekao je "Danu" portparol Fonda Amer Ramusović.

Najviše žena u Mojkovcu, blizu 84 odsto, ima izabranog ginekologa, što je mnogo više nego u nekim razvijenim crnogorskim opštinama. Procenat žena u Nikšiću, međutim, koje su odabrale svog ljekara tek je nešto iznad 23 odsto. Najlošije stanje je na Cetinju, gdje je samo 14,63 odsto žena izabralo ginekologa.

U glavnom gradu, izabranog ginekologa ima 41,99 odsto žena.

Bonus video: