Kulturno-istorijsko nasljeđe kanjona Tare na info tabli

Koliko je bogata istorija kanjona Tare govori podatak da u reonu sela Lever Tara postoji praistorijska nekropola koja datira iz Gvozdenog doba.
93 pregleda 0 komentar(a)
Zabljak Tara, Foto: Obrad Pješivac
Zabljak Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.02.2011. 11:20h

Društvo prijatelja rijeke Tare iz Žabljaka i NVO "Rendžer" iz Pljevalja, uz podršku ministarstva turizma, postavljanjem informativne table pored atraktivnog mosta, počeli su sa realizacijom projekta "Valorizacija kulturno-istorijskog nasljeđa kanjona Tare u turističke svrhe".

Predsjednik NVO "Društvo prijatelja rijeke Tare" Miroslav Šljivančanin kaže da projekat u prvoj fazi ima za cilj da se pokaže kakve sve istorijske vrijednosti, koje govore o trajanju čovjekovih naseobina, postoje u kanjonu Tare.

"Što se tiče inostranih turista njihova želja za sagledavanjem istorije područja koje su posjetili je veoma snažna ali do sada im to nije bilo omogućeno. Putem bilborda ali i distribuiranjem besplatnih višejezičnih brošura biće pružene osnovne informacije o kulturno istorijskim spomenicima i njihovoj starosti" kaže Šljivančanin.

On je dodao da druga faza projekta predviđa uključivanje državnih institucija i stručnjaka kako bi se svi ovi spomenici obilježili, učinili dostupnim za posjetioce i kako bi se obučili adekvatni vodiči koji mogu na stručan način govoriti o istorijskim periodima koje simbolizuju ovi kulturni spomenici.

Tako bi počela i treća faza projekta, a to je organizovanje istorijsko-turističkih tura po ugledu na gotovo sve druge značajne turističke destinacije i države.

"Kanjon Tare je, osim prirodnih vrijednosti od strane UNESCO, prepoznat i kao riznica kulturno-istorijskih sadržaja. Međutim to nasljeđe još uvijek nije na pravi način ni zaštićeno ni obilježeno, a najmanje promovisano, osim nekoliko manastira koji su i u aktuelnom trenutku civilizacijskog razvoja našli određeno mjesto za bivstvovanje pa su obnavljani u građevinskom smislu, dok je njihova istorijska vrijednost sadržana u starim knjigama i rukopisima na žalos i dalje zapostavljena i nedostupna" kaže Šljivančanin.

Koliko je bogata istorija kanjona Tare govori podatak, koji se može vidjeti na mapi, da u reonu sela Lever Tara postoji praistorijska nekropola koja datira iz Gvozdenog doba odnosno 6. vijeka prije nove ere, a nedaleko od nje i svetilište Boga Mitre-Mitreum iz 2. vijeka nove ere.

Značajni su i srednjevjekovni spomenici kao što su tvrđava na Pirlitoru te manastiri u Đurđevića Tari i Dovolji.

Bonus video: