Mugoša prodao Fejziću dvosoban stan za 13.000

Fejzić je 2009. sa Glavnim gradom sklopio ugovor da “kupuje pod povoljnim uslovima... dvosoban stan” po cijeni od 175 eura po kvadratu, dok se takav na tržištu nudi za blizu 900 eura
320 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 09:10h

Glavni grad prodao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću stan od 74,87 kvadrata u Ulici Đoka Miraševića, na desetom spratu jedne od tri “ruske kule”, za svega 13.108,20 eura.

Stan je prodat po osnovu Odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenih pitanja lica koja bira ili imenuje Skupština opštine, predsjednik Opštine ili drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu.

Fejzić je 17. novembra 2009. godine sa Glavnim gradom sklopio ugovor da “ kupuje pod povoljnim uslovima, besteretno i neopozivo dvosoban stan” po cijeni od 175 eura po kvadratu. Takav stan na tržištu trenutno se nudi za šezdesetak hiljada eura.

Ugovor u koji su “Vijesti” imale uvid potpisali su gradonačelnik Miomir Mugoša i reis Fejzić, a u njemu se navodi da je obračun cijene stana uradila Agencija za stanovanje.

Zbog čega je reisu omogućena kupovina dvosobnog stana od skoro 75 kvadrata za novac za koji se u Podgorici ne može kupiti ni garsonjera, te zbog čega je njegov rad od posebnog interesa za Opštinu “Vijesti” juče nijesu mogle saznati od gradonačelnika Mugoše, a na brojne pozive iz redakcije nije se javljao ni PR Glavnog grada Danilo Kalezić.

Drugi bliski Mugošin saradnik rekao je da će se on oglasiti u ponedjeljak.

Komentar reporteri nijesu mogli dobiti ni od Fejzića koji je poručio da ga pozovu u ponedjeljak, jer je “u romingu i nalazi se u Bugarskoj”.

Na pitanje da li može potvrditi da je zaključenjem ugovora sa Glavnim gradom po povoljnim uslovima kupio stan u Ulici Đoka Miraševića, Fejzić je rekao:.

“Treba nešto da provjerim, zovite me u ponedjeljak kad se vratim iz Bugarske”, kazao je on.

Ekipa “Vijesti” na interfonu Kule M 3, u kojoj je Fejzić kupio stan, nije pronašla njegovo ime, a pločice sa prezimenom nije bilo ni na vratima stanova na desetom spratu.

Iako neki od stanara pomenute zgrade nijesu znali da reis Islamske zajednice u Crnoj Gori živi u njihovoj zgradi, dvije stanarke sa desetog sprata potvrdile su da je Fejzić njihov komšija.

“On živi na ovom spratu, samo u drugom dijelu. Mislim da je skoro kupio stan”, kazala je jedna od njih.

Pravo na rješavanje stambenih potreba imaju oni građani koji nemaju stan, odnosno, porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini, kao i oni koji imaju stan, stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojni, ali neodgovarajuće površine

U članu 5 objašnjeno je da pravo na rješavanje stambenih potreba imaju oni građani koji nemaju stan, odnosno, porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini, kao i oni koji imaju stan, stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojni, ali neodgovarajuće površine.

Povoljni uslovi po kojima je Fejzić kupio stan prema Odluci sastoje se od umanjenja tržišne cijene stana na ime radnog staža u visini od pet odsto za svaku godinu i umanjenja od dva odsto po osnovu starosti zgrade.

“Umanjenje po ovim osnovama može iznositi najviše do 80 odsto tržišne cijene stana”, stoji u Odluci.

Pejoviću mirisalo na korupciju

U vrijeme kada je reis Fejzić pod povoljnim uslovima kupovao stan odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada Jovo Pejović uputio je odborničko pitanje tadašnjem predsjedniku skupštine Đorđu Suhihu ko je sve od Komisije za rješavanje stambenih pitanja u periodu od 1. oktobra 2008. do 16. decembra 2009. dobio stan.

Zatražio je podatke koji stanovi, kolike površine, na kojim lokacijama, kojeg datuma, kao i po kom osnovu su dodijeljeni.

Pejovića je interesovalo i ko je dobio kredit za stambenu izgradnju, adaptaciju, dokup stambenog prostora i poboljšanja uslova stanovanja. U odgovorima tadašnjeg glavnog administratora Srđana Raičevića nijesu navedena imena osoba koje su dobile stanove i novac za rješavanje stambenih pitanja, ali je navedeno da se radi o zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti, sportu i “određenim subjektima čiji je osnivač Glavni grad”.

Navedeno je osam stambenih lokacija, od kojih su sve u DUP Ibričevina i na Koniku, ali se nigdje ne pominju stambene jedinice koje su dodijeljene za kupovinu pod povoljnim uslovima, pa ni Fejzićev stan.

Za period koji je Pejović pomenuo u odborničkom pitanju izdvojena je svota od 83.200 eura.

“Ovi podaci ne samo što nijesu dostupni javnosti već se sakrivaju i od odbornika Skupštine Glavnog grada, kakav je slučaj i sa mojim odborničkim pitanjem postavljenim na sjednici Skupštine Glavnog grada, a u kojem su sakrivena imena 31 lica kojima je stambeno pitanje riješeno u periodu od 1.10. 2008. do dana postavljanja odborničkog pitanja”, kazao je tada Pejović.

On je dodao da se u odgovorima na njegovo odborničko pitanje “kriju brojne nejasnoće koje mirišu na korupciju”.

Galerija

Bonus video: