Srušio zid objekta Islamske zajednice u Tivtu

„Došao je sa sinom i još nekim ljudima, gledajući kad nema niko od nas, porušio zid u dužini četiri metra visine pola metra, posjekao osam voćki i razorio naš dio placa“, rekao je „Vijestima“ glavni imam za Boku i Budvu, Adem Emrović.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2011. 17:15h

Milinko Brakočević iz Tivta je oko 15 časova srušio bagerom potporni zid vjerskog objekta islamske zajednice u Tivtu.

Brakočević koji je svoju porodičnu kuću prodao islamskoj vjerskoj zajednici za Boku i Budvu i na čije ime se još uvijek vodi ovaj objekat, polomio je i nekoliko voćaka kako bi probio prilazni put do svog placa iznad kuće.

Obzirom da o tome nije obavijestio predstavnike Islamske zajednice oni su alarmirali policiju tvrdeći da je to novi u nizu incidenata protiv muslimana u Tivtu.

„Došao je sa sinom i još nekim ljudima, gledajući kad nema niko od nas, porušio zid u dužini četiri metra visine pola metra, posjekao osam voćki i razorio naš dio placa“, rekao je „Vijestima“ glavni imam za Boku i Budvu, Adem Emrović.

"Za osudu i žaljenje"

Emrović je rekao da prema ugovoru sklopljenom 9. septembra prošle godine Islamska zajednica je trebalo 9. marta ove godine da isplati poslednju ratu Brakočeviću nakon čega bi ušla u posjed objekta i uknjižila ga na svoje ime.

„Zaista je ovo za svaku osudu i za žaljenje“, rekao je Emrović.

On je istakao da su svakodnevno bili u kontaktu sa Brakočevićem, poslednji put prekjuče.

Islamska zajednica je po riječima Emrovića, Milinku Brakočeviću nudila isplatu zadnje rate prije roka, početkom ovog mjeseca ali je on to odbio uz obrazloženje da će dalju komunikaciju sa njima obavljati preko advokata.

Glavni imam za Boku i Budvu i nekoliko vjernika koji su bili u objektu, rekli su da pretpostavljaju da je Brakočeviću namjera da sada oteže prodaju kako bi lakše došao do gornjeg placa od 1.200 kvadrata iako do njega ima dva prilazna puta.

„Čuli smo da ima placeve iznad ovog našeg objekta i zemlje, ali on o tome sa nama nikad nije razgovarao niti tražio put ili prilaz preko našeg zemljišta. To je njegov privatni problem ali to mu ne daje za pravo da beš našeg znanja i dogovora ruši zid siječe voćke i ore naše imanje“, rekao je Emrović.

On je kazao da je Brakočević pisao mešihatu IZ u Podgorici tražeći saglasnost za put ali mu je u mešihatu rečeno da će to biti moguće tek onda kad se objekat uknjiži na novog vlasnika.

Uviđaj na mjestu incidenta obavili su službenici tivatske ispostave policije.

Na meti vandala

U noći između 28. i 29. novembra 2010. godine, polomljena su prozorska stakla i ubačen svinjski izmet u molitvenom dijelu.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije je osudio incident demoliranja i skrnavljenja vjerskog objekta.

Povodom skrnavljenja u Tivtu, zajedničkom osudom oglasili su se i pripadnici nekoliko nevladinih organizacija u crnoj Gori koje se bore za ljudska prava i protiv diskriminacije.

Službenici Ispostave policije Tivat su tada preduzeli višednevne operativne i druge mjere i radnje i priveli Ž.M. (36) i Z.R. (40) iz Tivta.

Bonus video: