Vlada usvojila Nacrt zakona o zabrani diskriminacije

Ovaj Nacrt će biti upućen na javnu raspravu u trajanju od mjesec dana, tokom koje će biti organizovana tri okrugla stola.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 20:03h

Vlada je usvojila Nacrt zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom kojim se obezbjeđuje njihova potpuna zaštita.

Zabrana svakog oblika diskriminacije je jedan od ključnih koraka ka postizanju većeg stepena demokratije i ostvarivanju vrijednosti tolerancije, ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

Ovaj Nacrt će biti upućen na javnu raspravu u trajanju od mjesec dana, tokom koje će biti organizovana tri okrugla stola, a nakon toga će ga Vlada ponovo razmatrati i i utvrditi Predlog zakona koji će biti upućen parlamentu na usvajanje.

Numanović je kazao da je Crna Gora donošenjem Zakona o ratifikaciji konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom obavezala da će osigurati i promovisati puno ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve njih, bez ikakve diskriminacije po osnovu invaliditeta.

Usvojeni Nacrt utvrđuje zabranu diskriminacije u postupcima pred organima, korišćenju objekata i površina u javnoj upotrebi, pružanju javnih usluga u oblasti zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, zapošljavanja i rada, bračnih i porodičnih odnosa i javnog prevoza, ostvarivanju biračkog prava i u nevladinim organizacijama.

Granica će biti spremna za sezonu

Granični prelazi sa Srbijom Dobrakovo i Vraćenovci trebalo bi da budu rekonstruisani do 15. juna, kako bi spremnije dočekali ljetnju turističku sezonu i time omogućili manja zadržavanja na granici, kazao je juče ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović.

On je nakon sjednice Vlade, na kojoj je usvojen Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u 2010. godini, rekao da je izgradnja infrastrukture na ta dva granična prelaza prioritet u 2011. godini.

“Izvještaj je urađen sa posebnim akcentom na prioritetne aktivnosti koje imamo u 2011. godini, u cilju ostvarivanja dinamike iz akcionog plana za sprovođenje strategije, a vodilo se računa i o preporukama EK i ispunjavanju kriterijuma”, rekao je Brajović.

Bonus video: