Vojičićeva plata ne zavisi od učinka

Iz dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid, i dalje je, međutim, nejasno da li je Savjet RTCG dužan da potpiše novi ugovor o radu sa Vojičićem.
53 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Vojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2011. 20:08h

Savjet RTCG raspravljaće u utorak o novom predlogu pravilnika o zaradama, kojim je, između ostalog, predviđena visina zarade generalnog direktora, ali ne i kriterijumi po kojima to tijelo sa prvim čovjekom potpisuje ugovor o radu.

Ako Savjet usvoji pravilnik, aktuelni generalni direktor RTCG Branko Vojičić, ili neko drugi, može da računa na mjesečnu zaradu od oko 3.500 eura, koliko zajedno zarađuju premijer i predsjednik, bez obzira na gledanost i rejting RTCG, ili pak neki drugi kriterijum po kojem bi se procijenio kvalitet rada.

Iz dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid, i dalje je, međutim, nejasno da li je Savjet RTCG dužan da potpiše novi ugovor o radu sa Vojičićem.

Savjet RTCG 1. februara vratio je na doradu ponuđeni tekst pravilnika, a tom prilikom predsjednik Dušan Simonović istakao je da “moraju da se definišu kriterijumi”, zato što će “neko sjutra da potpisuje ugovor sa generalnim direktorom".

Član Savjeta Goran Đurović istakao je da se pravilnikom moraju definisati kriterijumi koji se odnose na kvalitet i kvantitet rada generalnog i direktore radija i televizije, založivši se da to budu gledanost, poštovanje finansijskog plana, prihodi od marketinga...

Tih, ili nekih drugih kriterijuma, međutim, nema ni u novom tekstu pravilnika, o kojem se još nije izjasnio ni Sindikat RTCG.

Izvori “Vijesti” nijesu juče željeli da spekulišu da li će Savjet prihvatiti pravilnik, prije svega zbog pomenutih kriterijuma koji bi definisali učinak generalnog direktora, a očekuju se i oprečni stavovi o nedoumici da li s Vojičićem treba da se potpiše novi ugovor o radu, ili pak aneks postojećeg.

Na prošloj sjednici Đurović je istakao da se sa Vojičićem mora potpisati novi ugovor o radu, dok je Vojičić naglasio da na to neće pristati.

„Ugovor sam potpisao na četiri godine u skladu sa pravilnikom kojim je to regulisano, novi neću praviti ni sa kim. Ako mislite da to nije u redu, to je vaša stvar", kazao je tada Vojičić, aludirajući na pravo Savjeta da eventualno glasa o njegovom povjerenju.

Prema novom tekstu pravilnika, Savjet RTCG „zaključuje sa generalnim direktorom ugovor o radu, koji sadrži prava, obaveze i odgovornosti, kao i iznos osnovne mjesečne zarade“.

„Osnovna zarada generalnog direktora obračunava se prema koeficijentu utvrđenom kolektivnim ugovorom, uz dodatak do pet prosječnih neto zarada u RTCG“, stoji u pravilniku.

Vojičić je Komisiji za sprečavanje konflikta interesa prijavio da mjesečno zarađuje 3.630 eura, o čemu su „Vijesti“ ranije pisale.

Menadžment RTCG uvažio je preporuku Savjeta i novim tekstom pravilnika definisao da su takozvani top-menadžeri generalni direktor, direktori Radija i Televizije, zajedničkih tehničko-tehnoloških i opštih poslova i marketinga RTCG“.

Ugovor o radu, koji sadrži visinu zarade, sa njima zaključuje generalni direktor, na period od četiri godine.

„Osnovna zarada članova poslovodstva obračunava se prema koeficijentu utvrđenom kolektivnim ugovorom, uz dodatak do 4 prosječne plate u RTCG“, stoji u pravilniku.

Kao i ranijim predlogom, pravilnikom su predviđene i takozvane varijabile, odnosno nagrade, najviše do 40 odsto zarade zaposlenog. O visini nagrada odlučuje Vojičić, a ukupan mjesečni iznos predviđen za isplatu varijabila ne može biti veći od 30 odsto ukupne mjesečne neto zarade u RTCG.

Vojičić može sa najviše još pola plate da nagradi novinare čije se emisije emituju u udarnom terminu... To praktično znači da će pojedini zaposleni i ubuduće moći da zarade duplu platu, sem ako ne zafali novca jer je budžet RTCG manji nego lani.

Januarska zarada niža 10 odsto

Zaposlenima u Javnom servisu, u skladu sa ranijim zaključkom Savjeta, januarska zarada isplaćena je sa takozvanim varijabilama, odnosno nagradama, ali i, kako tvrde izvori “Vijesti”, umanjena za 10 procenata.

Izvor “ dobro upućen u poslovanje RTCG smatra da je do toga došlo zbog smanjenje budžeta RTCG upravo za 10 procenata. Menadžment RTCG odlučio se na ovakav korak, iako Savjet još nije raspravljao o finansijskom planu za 2011. godinu.

Više članova Savjeta ranije je isticalo da će RTCG teško uspjeti da zadrži trenutnu visinu zarada, ako ne smanji broj zaposlenih.

Javni servis isplatio je decembarske plate bez varijabila, nakon što su pojedini članovi Savjeta 23. decembra upozorili Vojičića da ne može nagrađivati radnike bez prethodno donesenog pravilnika o zaradama.

Bonus video: