Ispratili 35 crnogorskih vojnika u Avganistan

Potporučnik Dane Marković naveo je da nema nikakvog straha, jer imaju podršku porodica, vojske i ministarstva.
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 13:21h

"Upućivanje crnogorskih vojnika u mirovne misije predstavlja kontinuitet u našim nastojanjima da ostvarimo strateški cilj integracije u evroatlantske strukture, ali i da doprinesemo izgradnji kolektivnog mira i stabilnosti", ocijenio je predsjednik Vlade Igor Lukšić, u danilovgradskoj kasarni, na ispraćaju 35 crnogorskih vojnika u mirovnu misiju u Avganistan i jednog oficira u Somaliju.

Premijer je poručio članovima porodica vojnika koji odlaze na šestomjesečnu misiju da će Vlada preduzimati sve mjere da rizik angažovanja u ovim mirovnim misijama smanji na najmanju moguću mjeru, a vojnicima da se uvjerio da su spremni da profesionalno izvrše zadatke na sjeveru Avganistana i predstave svoju državu i vojsku kojoj pripadaju.

“Rizik nije mali, a vi ćete se često pitati da li su vaši najbliži donijeli ispravnu odluku. Nekada ćete pomisliti i kako nema koristi od političkih govora dok su vaši najbliži nadomak ratišta, ali vaša podrška jednako je važna, kao i njihovo učešće u ovim važnim mirovnim zadacima”, kazao je Lukšić.

Načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić rekao je da prihvatanjem učešća u mirovnim misijama dokazujemo spremnost da se suočimo sa najvećim izazovima I zadacima i šaljemo poruku da smo pouzdan partner u sistemu kolektivne bezbjednosti.

“Treći put za godinu dana stojimo pred strojem vojnika koji dobrovoljno odlaze u mirovnu misiju i na taj način dokazuju svoju odlučnost i profesionalnu odgovornost. Izvršili smo sve neophodne pripreme za upućivanje naših vojnika u mirovnu misiju ISAF i ATALANTA”, ocijenio je Samardžić.

Komandant trećeg kontigenta mirovne misije u Avganistanu, Zoran Vukadinović, kazao je da su se u proteklih šest mjeseci intezivno obučavali i pripremili za predstojeće zadatke.

“Učinićemo sve da zadatak izvršimo na vojnički način kako to i priliči pripadniku Vojske Crne Gore”, obećao je, u ime svih pripadnika, Vukadinović.

Predstavnici Vlade porazgovarali su kratko i sa vojnicima i članovima njihovih porodica, a predsjednik opštine Danilovgrad, Branislav Đuranović uručio je poklone pripadnicima mirovnih misija.

“Učinićemo sve da zadatak izvršimo na vojnički način kako to i priliči pripadniku Vojske Crne Gore”, obećao je, u ime svih pripadnika, Vukadinović.

Potporučnik Dane Marković naveo je da nema nikakvog straha, jer imaju podršku porodica, vojske i ministarstva, a da su razlozi zbog kojih kreću u ovakav poduhvat kod svih vojnika slični.

“ Znam da mnogi od vas misle da su razlozi materijalni, ali da ste upoznali ove ljude kao ja, vidjeli bi da su materijalni razlozi tek na četvrtom ili petom mjestu. Ima tu i želje za dokazivanjem i napredovanjem u službi”, rekao je Marković.

Vrlo sam ponosan na svog brata blizanca što je dio ove misije, kazao je Elvis Ramusović, brat Erola Ramusovića pripadnika trećeg kontigenta, i naveo da će redovno komunicirati sa svojim bratom putem skajpa.

“Samo se nadam da će sve proći ok i svi se vratiti živi i zdravi”, rekao je Ramusović.

Prateći svog sestrića, Branka Cmiljanić smatra da čovjek treba sve opušteno gledati, pa i ovaj odlazak svog bliskog rođaka.

“Nije me strah, ali sam veoma uzbuđena. Veoma sam ponosna na svog sestrića”, navela je Cmiljanić.

Galerija

Bonus video: