Tivat i Kotor dogovorili firmu za postrojenje na Klačini

Firmu će voditi tročlani Odbor direktora u kome će Kotor imati dva, a Tivat jednog predstavnika
121 pregleda 0 komentar(a)
postrojenje Klačina, Foto: Siniša Luković
postrojenje Klačina, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.03.2018. 15:39h

Ako odbornici tivatske Skupštine danas daju zeleno svjetlo, gradonačelnica Snežana Matijević(DPS) potpisaće sa gradonačelnikom Kotora Vladimirom Jokićem (Demokrate) ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će upravljati postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Mještani, međutim, tvrde da nikada PPOV, vrijedno 10,25 miliona, nikada nije dovršeno i da nije riješen problem neprijatnih mirisa...

Preduzećem od otvaranja u ljeto 2016. upravlja njemačka kompanija WTE koja ga je izgradila i koja bi trebalo da obuči osoblje nove fime nazvane PPOV.

Prema ugovoru o kojem će se izjasniti Skupština, opštine Tivat i Kotor su ravnopravni osnivači i vlasnici sa po 50 odsto osnivačkog kapitala od ukupno 20.000 eura. Firmu će voditi tročlani Odbor direktora u kome će Kotor imati dva, a Tivat jednog predstavnika, zato što će Tivćani dobiti mjesto izvršnog direktora koje po koalicionom sporazumu u to gradu, pripada HGI-ju.

Iako po elaboratu WTE-a za rad i održavanje visokoautomatizovanog i modernog PPOV na Klačini nije potrebno više od pet radnika, lokalne uprave dva grada su napravile sistematizaciju po kojoj će raditi duplo više zaposlenih.

Postrojenje je izgrađeno kreditom uzetim kod njemačke KfW banke, a koga u omjeru omjeru 52:48 odsto vraćaju opštine Tivat i Kotor. S. L.Mještani traže milione odštete od Opštine Tivat

Tivćani su u izgradnju POPOV uložili i više od 45.000 kvadrata formalno državne zemlje na Klačini koju joj je prenijela Vlada, ali su sada suočeni sa odštetnim zahtjevima mještana Krtola koji traže milionske iznose. Riječ je o oduzetoj i nikada zvanično eksproprisanoj imovini.

Svi pokušaji tivatske DPS-SD-HGI lokalne vlasti da na Kotorane, mimo odredbi sporazuma iz 2011. kojeg su dva grada postpisala, pokušaju da prenesu obavezu plaćanja dijela te odštete, a zbog čega je preko godinu dana kasnilo osnivanje zajedničke firme koja će gazdovati postrojenjem, do sada nisu uspjeli.

Bonus video: