Zdravstveni radnici spremni da izađu na ulice

Predsjednica sindikata je rekla da su medicinari ogorčeni i da su spremni i na radikalne korake kako bi zaštitili svoja prava.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 19:25h

Zaposleni u zdravstvu spremni su na izlazak na ulice ukoliko im se ne isplati plata koja im sljeduje prema Opštem kolektivnom ugovoru, poručila je predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne zaštite SSCG dr Ljiljana Krivokapić.

Ona je kazala da su medicinski radnici zatečeni januarskim platama, u koje im nije obračunata zarada po osnovu pripravnosti, noćnog i prekovremenog rada.

“Umanjene zarade su dodatni udarac na ionako loš standard zaposlenih u zdravstvu, i zahtijevaću objašnjene od Ministarstva zdravlja o tome”, kazala je “Vijestima” dr Krivokapić.

Predsjednica sindikata je rekla da su medicinari ogorčeni i da su spremni i na radikalne korake kako bi zaštitili svoja prava. Najavljuju da umanjene plate neće primiti, a da je štrajk u tome slučaju neminovan.

“Bojim se da je ovo samo pokušaj da na mala vrata uđe potpuno ukidanje nadoknada za minuli rad (dežurstva, pripravnost, prekovremeni rad), što je i bio predlog finansijskih vlasti kako bi se kriza ublažila”, kazala je dr Krivokapić, koja je rekla da je takav prijedlog neprihvatljiv.

“Kako može medicinska sestra sa platom od 260 eura da preživi mjesec kada su aktuelna poskupljenja”, zapitala je dr Krivokapić.

Ona je rekla i da su takvu odluku menadžmenti ustanova donijeli prema preporuci Fonda za zdravstveno osiguranje.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je Fond proslijedio zdravstvenim ustanovama, konstatuje se da će se od 1. januara 2011. godine, zarade obračunavati tako da se u okviru minulog rada više neće uračunavati prekovremeni i noćni rad, kao i pripravnost.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: