Raseljenici ostaju na Kamenovu

Upozorivši prije 20 dana da nemaju kud, te da će kolektivno skočiti u more, raseljenici su tražili da im se iznađe bilo kakvo alternativno rješenje smještaja na području Budve.
63 pregleda 0 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Arhiva Vijesti
Kamenovo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2011. 15:18h

Iseljenje 12 raseljeničkih porodica, koje su duže od decenije smještene u nekadašnjem kosovskom odmaralištu u Kamenovu odloženo je do daljeg, dogovoreno je sa preduzećem “Rekreaturs”, koje gazduje odmaralištem.

Raseljenike, koji su se nakon ratnih dešavanja na Kosovu uselili u barake na Kamenovu, “Rekreaturs” je više puta tokom proteklih 12 godina pokušavao preko suda i policije da iseli, ali bezuspješno.

Upozorivši prije 20 dana da nemaju kud, te da će kolektivno skočiti u more, raseljenici su tražili da im se iznađe bilo kakvo alternativno rješenje smještaja na području Budve. Nakon toga uslijedila je akcija Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica u koju se uključila i Opština Budva.

Predstavnik raseljenika Mitar Stanišić kazao je za “Vijesti” da postoji nekoliko rješenja, te da su u Zavodu, UNHCR-u, organizaciji HELP i Opštini Budva spremni da pomognu.

Predstavnik raseljenika Mitar Stanišić kazao je za “Vijesti” da postoji nekoliko rješenja, te da su u Zavodu, UNHCR-u, organizaciji HELP i Opštini Budva spremni da pomognu.

“Više puta smo isticali da smo vezani za Budvu, jer tu su nam se rodila djeca, tu uče školu, a mi smo našli posao. Zato smo i tražili da nam se ovdje da neki drugi smještaj, ne tražimo nikakve luksuzne lokacije. Jedno od rješenja bi bilo da Opština ustupi plac, a Zavod, HELP i UNHCR su spremni da pomognu”, kazao je Stanišić uvjeren da će biti pronađeno rješenje.

Pomoćnica direktora Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Danica Vučinić rekla je da u kampu na Kamenovu boravi 38 interno raseljenih sa Kosova.

“Imajući u vidu da jedan broj njih ima djecu koja idu u školu i da je zimski period, zaključili smo da bi bilo dobro organizovati sastanak predstavnika Opštine Budva, “Rekreatursa” i reseljenika, što je juče i urađeno u prostorijama Zavoda. Predloženo je da se starim i iznemoglim osobama koje nemaju djecu, obezbijedi smještaj u Domu za stare u Risnu, ukoliko oni to prihvate”, kazala je Vučinićeva za Radio Budvu.

Onim raseljenicima koji nemaju djecu, dodala je ona, može se obezbijediti smještaj u raspoloživim objektima na sjeveru Crne Gore. “Rekreaturs” je, kaže, ponudio prevoz njihovih stvari.

“Zamolili smo da se ovo iseljenje produži do kraja aprila. Ove osobe, u skladu sa Zakonom o strancima, ostvarivaće prava kao i crnogorski državljani, osim biračkog. Potrebno je da imaju status interno raseljene osobe i putnu ispravu zemlje porijekla”, rekla je Vučinićeva.

Predložen smještaj u Domu za stare u Risnu

Na sudu zbog zemlje Dok “Rekreaturs” pokušava da oslobodi odmaralište od raseljenika, pred kotorskim sudom vodi se spor za povraćaj zemlje, na koju se to preduzeće uknjižilo.

Bivši vlasnici su ranije “Vijestima” rekli da je to preduzeće, osim što se nezakonito uknjižilo na 15 hiljada kvadrata koje je vlasnicima, kako su kazali, oteto pedesetih godina prošlog vijeka, uzelo još 18 hiljada kvadrata zemlje 90-ih godina. Na taj način, “Rekreaturs” se vodi kao vlasnik 33 hiljade kvadrata jedne od najatraktivnijih lokacija na budvanskoj rivijeri.

Bonus video: