Nakon požara i dalje spavaju na ulici

Sedamnaest porodica iz izbjegličkog “Kampa 1” na Vrelima Ribničkim kojima su u požaru izgorele tri barake, i treću noć su proveli pod vedrim nebom, odbijajući pomoć koju im nude Crveni krst, Zavod za izbjeglice i UNHCR.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 15:30h

"Niko nas ne pita u kakvoj situaciji smo, a među nama ima djece, bolesnih, invalida kojima je potrebna pomoć. Crveni krst nam je nudio dvije prostorije površine četiri sa četiri metra, koje su, neuslovne, sa trulom građom, pune su miševa, pacova i zmija, tako da nam je bolje da spavamo napolju, nego u njima.

Ne znam kako su oni osmislili da nas smjeste u dvije male prostorije kada nas ima skoro stotinu. Tražili smo makar da nam daju šatore, ali su nam kazali iz Crvenog krsta da nemaju, iako znamo da u magacinima ima bar 50 šatora", rekao je vidno razočaran Šaban Krasnići.

On je dodao da ukoliko Glavni grad ne može da im pomogne, neka im da rješenje da mogu da idu u treće zemlje.

Ombudsman Šućko Baković juče je sa programskim direktorom Inicijative mladih za ljudska prava Borisom Raonićem i savjetnikom za manjinska prava i rodnu ravnopravnost Nikom Gašajem posjetio pomenute porodice.

Baković je rekao da su se upoznali sa situacijom u kojoj se nalaze ti ljudi, rekavši da će sve institucije preduzeti mjere da se izbjeglicama pomogne da ne spavaju pod vedrim nebom.

" Moje je mišljenje da je bolje da spavaju u prostorijama, koje im je ponudio Crveni krst, nego na ulici, a kao krajnja varijanta je da im se pomogne da naprave nove barake ", naveo je Baković.

Direktor zavoda za izbjeglice Željko Šofranac smatra da su izbjeglicama iz "Kampa 1" na Vrelima ribničkim, čije su barake izgorjele u ponedjeljak, ponuđena u ovom trenutku najbolja moguća rješenja za privremeni smještaj.

" Već prvog dana, Crveni krst, UNHCR i Zavod za izbjeglice je ponudio tri kvalitetna prostora za zbrinjavanje izbjeglica koji su se u proteklom periodu koristili za druge namjene. Obezbjedili smo im svu neophodnu pomoć i otvorili mogućnost da se u te prostorije usele odmah, ali su oni to odbili", kazao je juče za „Vijesti“ Šofranac.

On tvrdi da izbjeglice koje su ostale bez krova nad glavom ne useljavaju u ponuđen prostor zbog spoljnjih uticaja, a ne zbog slabog kvaliteta ponuđenih prostorija.

" HELP će jednu baraku veoma brzo osposobiti i on je tu odgovornost već preizeo na sebe. Ponavljam ponuđeno rješenje je kvalitetno, ali su izbjeglice odbile da uđu u te prostorije zbog uticaja pojedinaca na njih, pošto u kampu ima pojedinaca koji taj prostor koriste za druge namjena, a oni su podlegli tom pritisku", dodao je Šofranac.

" Pojavile su se indicije da je manji požar u utorak podmetnut namjerno, a o tome postoji i zabilješka u Crvenom krstu. Zbog toga su od jučena Vrelima ribničkim stalno angažovana jedna vatrogasna kola", rekao je na kraju Šofranac.

Galerija

Bonus video: