Red je častiti ljekara

Broj stanovnika od kojih je tražen poklon ili neka vrsta podsticaja za medicinsku uslugu manji je nego ranije, ali ipak zabrinjavajući jer ukazuje na prisustvo korupcije među zdravstvenim radnicima, zaključuju u Centru za monitoring (CEMI).
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 17:51h

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-a Zlatko Vujović, saopštio je na konferenciji održanoj za novinare, da je 8,7 odsto ispitanika, koji su učestvovali u istraživanju o preventivnim navikama građana Crne Gore, kazalo da su dali određenu vrstu stimulativnog podsticaja za medicinske usluge, od čega je 17 odsto navelo da je to od njih taženo.

“Zabrinjavajuće je kada se takva usluga, posebno novac, traži. To je onda veliki sistemski problem. Ipak, slučajevi traženja predstavljaju više izuzetak nego pravilo”, rekao je Vujović.

Poklon kao znak zahvalnosti

Oko 62 odsto ispitanika, po njegovim riječima, dali su određeni poklon medicinskim radnicima jer smatraju da je red častiti ljekara, što ukazuje na činjenicu da to od njih nije traženo.

“Postoje različite vrste poklona, a građani u zavisnosti od složenosti i značaja medicinske intervencije imaju potrebu za većim ili manjim poklonom. Bitnu ulogu u tome igra i njihova kupovna moć, ali oni imaju potrebu da na neki način pokažu poštovanje”, kazao je Vujović.

Istraživanje koje je predstavio sa saradnicima, rađeno na uzorku od 1,5 hiljada stanovnika, pokazalo je da građani najviše povjerenja imaju u ljekare opšte prakse, dok je uočen i isti stepen povjerenja u specijaliste u privatnim ambulantama i državnim institucijama, odnosno Kliničkom centru.

“Iz toga se može zaključiti da građani imaju povjerenje u ljekare opšte prakse”, kazao je Vujović, dodajući da je istraživanje pokazalo da se ljekarima specijalistima daje duplo manje povjerenja od onog koji uživaju njihove kolege zadužene za primarnu zaštitu.

Potreno je promovisati zdrave stilove života

Rezultati CEMI-ja ukazuju i na potrebu veće promocije zdravih stilova života građana kao i razvoj kampanja za uspostavljanje navike redovnih, preventivnih, pregleda.

"Sa jedne strane bi smanjili troškove državi a sa druge bi povećali stepen onih koji su uspješno ozdravili", saopšteno je na konferenciji. Istraživanje je uradio Centar za monitoring u saradnji sa Juventasom i Cazasom, a projekat je finansirala EU.

43 odsto žena nema izabranog ginekologa

Vujović je juče kazao da je podatak da 43 odsto žena nema izabranog ginekologa i ne obavlja redovne kontrole je alarmantan, “jer se na taj način povećava rizik od obolijevanja od određenih bolesti”.

“Ovi podaci ukazuju i na potrebu snažnije edukacije stanovništva i podsticanje na odlazak na redovne kontrole. Preventivnim djelovanjem i ranim otkrivanjem određenih bolesti smanjuju se i troškovi države za eventualno liječenje i povećava procenat ozdravljenja”, poručio je Vujović.

Bonus video: