Nijesam mogao da se izvučem, rukama sam dokopao komad leda!

Kako sam stizao, samo sam vikao da se drži za led i da još malo izdrži, ispričao je spasilac Dževat Šarkinović.
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 16:35h

Fotografišući pejzaž zaleđenog Plavskog jezera Adem Baković iz Plava upao je u vodu duboku pet metara.

Veći dio njegovog tijela u nedjelju popodne oko 16 časova ostao je u ledenoj vodi nešto duže od pola sata, ali ga je spasio njegov kolega Dževat Šarkinović, koji se slučajno našao u blizini i čuo povike u pomoć.

„Bilo je lijepo vrijeme, i htio sam da napravim nekoliko fotografija zaleđenog jezera, jer mi je fotografisanje i hobi. Zakoračio sam zaleđenom površinom jezera i u jednom trenu osjetio da mi pod nogama puca led. Upao sam, i nijesam mogao da se izvučem, pa sam rukama dokopao komad leda ispred sebe i održavao glavu i ramena van vode", rekao je Baković.

Nije paničio, ali su sekunde bile duge...

"Pozivao sam iz sveg glasa u pomoć. Moj glas je srećom čuo Dževat, inače moj kolega sa posla. On je sa njegovim rođacima Elvisom i Elvirom uspio da me izvuče. Odvezli su me do magistralnog puta Plav-Gusinje, gdje me je čekala ekipa hitne pomoći"

Baković je ispričao da nije paničio, ali mu je svaka sekunda trajala kao jedna godina.

“Dobro se osjećam, i danas sam već došao na posao“, kazao je Baković.

Šarkinović, koji je, inače, poznati spasilac u opštini Plav, kazao je da je Baković 27. osoba koju je spasao iz Plavskog jezera.

"Ostao sam miran, i zamolio i Adema da bude staložen i ne paniči. Sa druge strane dolazila mi je pomoć"

„Radio sam sa bratom na mojoj vikendici, nedaleko do kuće, i u jednom trenu čuo povike u pomoć. Prekinuli smo posao i odmah malim čamcom, jednosjedom pohitali da pomognemo".

Šarkinoviću je prešao oko 800 metara i u tim trenucima nije znao ko je davljenik

"Tokom putovanja sam pravio plan kako da izvučem čovjeka. Kako sam stizao, samo sam vikao da se drži za led i da još malo izdrži. Prišao sam, i prepoznao kolegu", ispričao je Šarkinović.

"Ostao sam miran, i zamolio i Adema da bude staložen i ne paniči. Sa druge strane dolazila mi je pomoć, Elvis i Emir Šarkinović u velikom čamcu, koji su se jedva progurali lomeći led do nas. I tada smo ga izvukli, presvukli ga, i odvezli do obale, gdje nas je čekala Hitna pomoć i mnogo ljudi”.

Osim što je spasio 27 osoba, Dževat Šarkinović je do sada iz jezera izvukao i tijela šest utopljenika.

Galerija

Bonus video: