Bartolini: Formirati nezavisno tijelo za zaštitu privatnih podataka

Crna Gora uspjela da uspostavi jedinstven sistem nadzora nad zaštitom ličnih podataka, ali ga treba dodatno unaprijediti.
171 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Bartolini, Foto: Savo Prelević
Nikola Bartolini, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2011. 13:38h

Crnogorski Zakon o zaštiti podataka neophodno je uskladiti sa onima koji su mjerodavni u Evropskoj uniji i formirati nezavisno tijelo za zaštitu privatnih podataka, pri čemu možete računati na pomoć EU-poručio je Šef operativnog sektora delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bartolini.

On je na pres konferenciji povodom predstavljanja projekta o realizaciji i sprovođenju strategije za zaštitu ličnih podataka, kazao da je Crna Gora uspjela da uspostavi jedinstven sistem nadzora nad zaštitom ličnih podataka, ali ga treba dodatno unaprijediti.

"Politika EU o zaštiti ličnih podataka teži da zadrži pravo na privatnost pojedinaca. Potrebno je zaštiti i razmjenu podataka preko Interneta, jer, naročito, među mladim ljudima ima mnogo onih koji tim putem razmjenjuju podatke", rekao je Bartolini.

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu podataka o ličnosti Šefko Crnovršanin kazao je da uprkos ostvarenom napretku koji je učinjen do sada i izvanrednom rezultatu kontrolora, ostaje pri stavu da je potpuno funkcionisanje sistema za zaštitu ličnih podataka veliki izazov za Crnu Goru, u kojoj je zaštita ličnih podataka potpuno nova oblast.

"Od suštinskog značaja je sprovođenje fining projekta kao znak pažnje podrške koji EU daje Crnoj Gori, čime pokazujemo našu zajedničku namjeru o primjenjivanju evropskih standarda iz ove oblasti", kazao je Crnovršanin.

Crnovršanin je rekao da se iz dosadašnjeg iskustva Agencije može izvesti zaključak da u određenim slučajevima dolazi do kršenja prava na privatnost zbog nepoznavanja samog Zakona, njegove nedovoljne i nepravilne primjene.

On je rekao da se iz dosadašnjeg iskustva Agencije može izvesti zaključak da u određenim slučajevima dolazi do kršenja prava na privatnost zbog nepoznavanja samog Zakona, njegove nedovoljne i nepravilne primjene.

Komesar za informacije Slovenije Nataša Firc istakla je da će u okviru tvining projekta napisati preporuke ukoliko neki crnogorski Zakon nije usklađen sa evropskim zakonodavstvom, davati stručne savjete svim zaposlenima u Agenciji za zaštitu podataka i organizovati treninge.

"Prvo ćemo obrazovati zaposlene koji rade na zaštiti ličnih podataka, u organima javne vlasti i, na kraju, privatni sektor", rekla je Firc.

Bonus video: