Završen internacionalni dio festivala “Zlatna pahulja”

Nagrada internacionalnog dijela 18. festivala pjesme za djecu „Zlatna pahulja“ pripala je Rumunki Floreni Snadro koja je otpjevala „Mai verau povesti“, autora Gabrijela Baruta.
89 pregleda 0 komentar(a)
pah_1, Foto: A. Sadiković
pah_1, Foto: A. Sadiković
Ažurirano: 06.02.2011. 16:38h

Po ocjeni sedmočlanog žirija koji su činili Ilija Dapčević, dr Slobodan Jerkov, Blaga Žurić, Ćama Murić, Ksenija Laković, Dejan Božović i dr Rifat Muković drugonagrađena kompozicija je „Ju knofte, zemra, ju lumte“ koju je izvela Niki Mjede iz Albanije. Kao tekstopisac i kompozitor te numere potpisuje se Lec Balca, a za aranžera Ronald Guli.

Veronika Steiner iz Slovenije je osvojila treće mjesto sa numerom „SMS“, koju je po tekstu Domena Janca komponovala i aranžirala Marijana Hvala.

Mateja Bokan iz Srbije koji je sve vrijeme koketirao sa publikom i izazvao gromoglasan aplauz osvojio je nagradu dječijeg žirija i nagradu za najuspješniji scenski nastup. On je izveo „Gurmansku pjesmu“ za koju je stihove napisala Snežana Jović-Vlaškalić, muziku je uradila Dragana Mihajilović, a aranžman Ognjen Cveklić.

Blandini Rišard iz Francuske pripala je specijalna nagrada za scenski nastup. Ona se rožajskoj publici predstavila sa numerom ’’Ou plutot si je sais’’ za koju je po tekstu Paskala Burna uradila muziku. Autor aranžmana je Alen Steveza.

Haris Kalač i Sara Ljaljić iz Rožaja oduševili su publiku u revijalnom dijelu programa.

Autentičnu scenografiju koja asocira na rožajsko podneblje, odnosno planinu Hajlu, osmislio je Stanislav Nikčević. U nju su se fantastično uklopili mališani hora Centra za kulturu i plesna grupa „Pahulje“ čiji koreograf je Aida Omeranović, a koja je pratila izvođače. Pjesnik i glumac Dejan Đonović koji je program vodio po sopstvenom scenariju, bacio je novo svjetlo na festival koji je podsjetio na vrijeme kada je taj posao radio pokojni Dragan Radulović, jedan od tvoraca manifestacije.

Ovogodišnja „Zlatna pahulja“ je koštala oko 50.000 eura. Novac su obezbijedili Ministarstvo kulture, Opština Rožaje i sponzori. Medijski pokrovitelj je RTV Crne Gore.

Bonus video: