Ustavni sud odbio žalbe Đurovića

Sudija izvjestilac u žalbi protiv odbijanja Osnovnog suda da Đurovića privremeno vrati u Savjet RTC bio je predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković.
143 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ustavni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2018. 12:11h

Ustavni sud Crne Gore odbacio je juče obje žalbe civilnog aktiviste i bivšeg člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića, koga je razriješila Skupština. To je učinjeno nakon anonimne prijave, što je dio civilnog sektora ocijenio namjerom DPS-a da ponovo preuzme kontrolu nad javnim servisom.

Većina sudija Ustavnog suda smatra da su obje žalbe bile nedozvoljene, pa nijesu ni ulazili u suštinu saznaju “Vijesti”. Prva žalba bila je na odluku Skupštine Crne Gore koja je smijenila Đurovića iz Savjeta jer je navodno prekršio zakon. Druga se ticala stava Vijeća Osnovonog suda da se Đurović ne može privremeno vratiti u Savjet do konačne odluke po njegovoj tužbi.

Žalba protiv odluke Skupštine o razrešenju, gdje je sudija izvjestilac bio sudija Budimir Šćepanović, je odbačena kao nedozvoljena. Prema mišljenju suda nijesu iskorišćena sva pravna sredstva iako je Đurović podnosio tužbe Upravnom i Osnovnom sudu u Podgorici. Nakon što se Upravni oglasio nenadležnim, Đurović se obratio podgoričkom Osnovnom sudu.

Sudija izvjestilac u žalbi protiv odbijanja Osnovnog suda da Đurovića privremeno vrati u Savjet RTC bio je predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković.

On je kolegama predložio, saznaju “Vijesti”, odbacivanje žalbe jer je privremena mjera tek jedna radnja u postupku koji nije okončan.

Sudija Osnovnog suda naložio je prethodno Skupštini da Đurovića vrati u Savjet do presude tog suda, ali je nakon žalbe zaštitinika imovinskog interesa države Vijeće poništilo odluku.

Ustavni sud juče nije objavio zvaničnu informaciju na sajtu.

Uz Đurovića, iz Savjeta je smijenjen i reditelj Nikola Vukčević, dok je Ivan Mitrović podnio ostavku. Izborom tri nova člana, vlast je vratila kontrolu nad Savjetom, a prvi potez je bila smjena predsjednika Vladimira Pavićevića. Umjesto njega izabran je profesor UDG-a Ivan Jovetić.

Bonus video: