Film o Solani prikazan u Njujorku: Bitka se mora nastaviti

Moderator večeri je bila Tanja Dojmi koja je film najavila kao rezultat istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije, na visokom nivou u zarobljenoj državi
148 pregleda 1 komentar(a)
Milka Tadić Mijović, Njujork, Foto: Printscreen
Milka Tadić Mijović, Njujork, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.03.2018. 13:15h

Dokumentarni film "Solana, u mreži privatnih interesa", prikazan je na Harimanovom institutu Univerziteta Kolumbia u Njujorku.

Dokumentarac u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore i TV Vijesti koji je prikazan prije nekoliko mjeseci u Crnoj Gori, govori o propasti ulcinjske Solane koja je gotovo uvijek bila jedna od najznačajnijih preduzeća na jugu Jadrana, od koje su živjele generacije.

Moderator večeri je bila Tanja Dojmi koja je film najavila kao rezultat istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije, na visokom nivou u zarobljenoj državi.

"Iza ovakve destrukcije prirode stoji visoka politika i veliki biznis. Film najbolje pokazuje kako interesi bivšeg premijera, njegove banke i tajkuna uništavaju jedno od najvažnijih staništa u ptica u Evropi i živote ljudi, jer su od Solane živjele generacije i generacije Ulcijana", kazala je jedna od autorki filma Milka Tadić Ljumović, nakon prikazuvanja filma u dupke punoj sali Harimanovog instituta.

U publici je bilo mnogo predstavnika crnogorske dijaspore, među kojima su bili mnogi ugledni Albanci.

Oni su u diskusiji nakon filma zaključili da se bitka za Solanu mora nastaviti i u Crnoj Gori i u inostranstvu i da je prikazivanje filma na Kolumbiji samo početak internacionalizacije ove priče o uništavanju prirode i visoke korupcije.

Događaju su prisustvovali i predstavnici različitih fondacija, kao sto su OSF.

Predstavnici crnogorskog konzulata u Njujorku nijesu prisustvovali događaju.

Film Solana, u mreži privatnih interesa, govori o tome kako visoka korupcija ekonosmki uništava živote i razara prirodu, kako iza propasti Solane stoji namjera da se čarobni komleks uz more betonira i pretvori u građevinsko zemljište, kako iza te namjere stoje najmoćniji klanovi u zemlji, povezani sa višestrukim premijerom i predsjedničkim kandidatom Milom Đukanovicem, bankom njegovog brata i privatizacionim ortacima.

Autorka filma, pored Milke Tadić Mijović, je Milena Perović Korać, dok režiju potpisuje Srđan Stanojević.

Harimanov institut je najčuveniji svjetski institut ta ruska i zapadno-balkanska pitanja.

Bonus video: