Ne bude li poravnanja, Rafailovići traže Zavalu nazad

Sudski spor, koji je ušao u završnu fazu, jer još nije donijeta pravosnažna presuda, kako je „Vijestima“ rečeno, trenutno je na statusu kvo.
253 pregleda 0 komentar(a)
Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.02.2011. 15:32h

Opština Budva bi mogla da ostane bez svojih 6 hektara zemlje na rtu Zavala, ako uskoro sa predstavnicima 13 porodica Rafailović, bivših vlasnika atraktivnih parcela, ne dogovori sudsko poravnanje.

Nasljednici bratstva Rafailović, 13 porodica, već godinu i po vode spor sa Opštinom, na koju se od 1995. godine vodi parcela od 65.000 kvadrata, dokazujući da im zemljište pripada već dva vijeka.

Nakon što im je Komisija za restituciju odbila zahtjev za povraćaj, predstavnici bratstva započeli su sudski proces.

Sudski spor, koji je ušao u završnu fazu, jer još nije donijeta pravosnažna presuda, kako je „Vijestima“ rečeno, trenutno je na statusu kvo.

Moglo bi biti najveće obeštećenje u regionu

3 mjeseca čeka se odgovor Opštine, jer su njeni pravni zastupnici upravo tražili da se dogovore sa vlasnicima oko načina obeštećenja.

Dogovor o vansudskom poravnanju, koje bi naseljednici u vidu nadoknade za oduzeto zemljište dobili od Opštine, jedna je od solucija, jer bi, svakako, presuda mogla da dovede do jednog od najvećih obeštećenja koje je jedna opština u regionu trebalo da isplati bivšim vlasnicima, ukoliko bi željela da sporne parcele zadrži u svom vlasništvu.

Presuda bi mogla da dovede do jednog od najvećih obeštećenja koje je jedna opština u regionu trebalo da isplati bivšim vlasnicima, ukoliko bi željela da sporne parcele zadrži u svom vlasništvu

Dogovor o sudskom poravnanju, gdje bi Opština, kako je „Vijestima“ potvrđeno kod bivših vlasnika, isplatila po oko 500 eura po kvadratu, koštalo bi oko 30 miliona eura, što je u ovim okolnostima nemoguće.

Zemlja bratstva Rafailovići nalazi se u nastavku apartmanskog naselja Astra Montenegro, koje je proteklih godina gradila rusko-crnogorska kompanija „Zavala invest“. Upravo na toj parceli izgrađeno je postrojenje za desalinizaciju, te izgrađen sporni put zbog koga je specijalni tužilac za organizovani kriminal pokrenuo sudski proces, a gradonačelnik Rajko Kuljača, potpredsjednik Dragan Marović, poslanik Đorđe Pinjatić i još osam saradnika, našlo u spuškom zatvoru zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj.

Parcelom, inače, gazduje opštinsko preduzeće „Budva holding“, koje je do sada u dva navrata raspisivalo tender za strateškog partnera za izgradnju luksuznog hotela sa 27 spratova nalik jedru.

Namjera “Budve holding” je da se na 27.000 kvadrata opštinske zemlje, u nastavku apartmanskog naselja Astra Montenegro koje grade Rusi, podigne hotel sa 27 spratova nalik “Jedru”

Budva holding” je u avgustu 2008. raspisao tender za osnivanje “joint venture” kompanije, na koji su ponudu dostavile dvije kompanije od kojih je prvorangirana pristigla od „Zavale invest“.

Namjera “Budve holding” je da se na 27.000 kvadrata opštinske zemlje, u nastavku apartmanskog naselja Astra Montenegro koje grade Rusi, podigne hotel sa 27 spratova nalik “Jedru”. Ostaje da se vidi da li će Opština u ovom momentu uspjeti da se dogovori sa vlasnicima parcela.

Parcela do 20 miliona

Kako su „Vijesti” ranije pisale, prije nekoliko mjeseci na sastanku predstavnika Opštine i bratstva Rafailovići lokalni čelnici predložili su jedan od mogućih načina obeštećenja, a to je da se za zemlju, i to ne cijelu parcelu, jer je do sada preduzeće „Budva holding“, kome je povjereno gazdovanje Zavalom, davalo na tender samo pola parcele, ponovo raspiše poziv za pronalaženje investitora.

Potencijalni investitor bi bio dužan da plati zemlju po cijeni koja se postigne na tenderu, odnosno koju komisija, u kojoj bi bili i predstavnici bratstva, prihvati. Kompletan novac od prodaje zemljišta Opština bi usmjerila na obeštećenje porodica, s tim što je bilo nerealno očekivati da bi investitor mogao odmah isplatiti cijelu sumu, već bi mu se vjerovatno dao rok od oko tri godine.

Tadašnje procjene su bile da bi parcela mogla na tržištu da postigne cijenu od 15 do 20 miliona eura.

Bonus video: