Na kolašinske smetove ide FAP od 30 godina

Za rad u Komunalnom preduzeću napravljen je raspored dežurstava, tako da rade polunoćnu smjenu od tri sata ujutro, jer zbog manjka mašina ne mogu da se bolje organizuju.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 17:36h

Snijeg i niske temperature na području kolašinske opštine nijesu neuobičajene, ali službe zadužene za brigu o stanovništvu ograničavaju nepristupačni tereni i nedostatak mehanizacije nove i odgovarajuće za čišćenje puteva.

U Komunalnom preduzeću „Kolašin“ kažu da je u nadležnosti njihove službe čišćenje snijega na terenima koji se nalaze u granicama DUP–a.

Tehnički direktor Igor Tatić kaže da su ove ostale aktivnosti na područjima van granica DUP–ova rađene po pozivu.

Malo goriva od Opštine

“To je seosko područje Trebaljeva, Lipova, Blatine, Pješčanice, Drpa i ostalih naseljenih mjesta, dok područje prema Mateševu nikada nije čišćeno, jer put Kolašin – Mateševo – Veruša održavaju službe „Crnagoraputa“. Nikada nijesmo ni imali poziv za čišćenje u tim zonama, kao ni u planinskim predjelima koja su naseljena”, rekao je Tatić.

On kaže da Komunalno ima dva vozila za čišćenje snijega i naglašava da to nije dovoljno.

“Mašine prijepodne čiste grad, a zatim po pozivu odlaze na seosko područje i vraćaju se kasno uveče, tako da je čišćenje grada u popodnevnim satima prosto nemoguće. I pored toga svi putevi na području kolašinske opštine su prohodni, a do sada nije pristigla nijedna žalba građana”

“To je mašina kombinirka koja čisti gradsko jezgro i eventualno nešto od kraćih dionica u prigradskim naseljima. Vozila su dotrajala, FAP koji angažujemo po pozivu na seoskom području je star 30–ak godina. Pošto radimo po ugovoru sa Opštinom određene količine goriva dobijamo i od njih pa s te strane nemamo problema", rekao je Tatić.

"Dosta dobro smo organizovani, s obzirom na mehanizaciju kojom raspolažemo i ulažemo maksimalan napor da izađemo u susret svim institucijama i građanima koji nas pozovu, uvijek čistimo i van naših redovnih aktivnosti. Za čišćenje gradskog jezgra imamo još dvije male kombinovane mašine „bob – cat“ i mini traktor”.

Za rad u Komunalnom preduzeću napravljen je raspored dežurstava, tako da rade polunoćnu smjenu od tri sata ujutro, jer zbog manjka mašina ne mogu da se bolje organizuju.

“Mašine prijepodne čiste grad, a zatim po pozivu odlaze na seosko područje i vraćaju se kasno uveče, tako da je čišćenje grada u popodnevnim satima prosto nemoguće. I pored toga svi putevi na području kolašinske opštine su prohodni, a do sada nije pristigla nijedna žalba građana”, kaže Tatić.

Nabavka novih mašina konstanta je u planovima Komunalnog preduzeća.

Ljekari pješke ili na konja

Zima nije saveznik ni zaposlenima u kolašinskom Domu zdravlja, koji imaju problema da stignu do pacijenata na planini, ali to uvijek rade sa uspjehom.

Direktorica Doma zdravlja Dragica Popović kaže da patronažna služba tri puta sedmično odlazi na teren u tri jedinice, Dragovića Polje, Manastir Morača i Bare Kraljske, gdje su organizovani ambulantni pregledi pacijenata.

“Putevi se čiste i dosta dobro održavaju, ali ima terena gdje naša ekipa treba da dođe do kuće, gdje su otežani prilazi. No, do sada se nije desilo da pacijentu nije ukazana pomoć, i data propisana terapija. Na terenima gdje mašine ne mogu da priđu i očiste snijeg, u pomoć pristiže Služba zaštite i spasavanja. Za pacijente koji ne mogu da dođu do ljekara ekipa ide vozilom dokle se može, a onda ljekar i po nekoliko kilometara pješači kroz snijeg dok dođe do bolesnika. Bilo je i slučajeva da se za ljekara iz visokih planina i snijegom nametenih puteva dođe i konjem”, rekla je Popovićeva.

Bonus video: