Dugovi zaustavili autobuse Nokića u Rožaju?

Mnoga djeca su stopirala kako bi stigla na nastavu, a onu mlađu roditelji nijesu puštali u neizvjesnost.
190 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
Rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2011. 16:25h

Mještani nekoliko rožajskih sela bili su prethodne sedmice odsiječeni od svijeta, jer gradski prevoz nije funcionisao. Čak ni firma „Nokić kompani“ koja je na tenderu Ministarstva prosvjete odabrana da prevozi đake nije to radila, pa oko 70 učenika Bukovice, Biševa, Radetine, Paučine i Bijele crkve nije moglo redovno da prati nastavu.

Predsjednik Mjesne zajednice Bukovica, Daut Ibrahimović je rekao da su mještani nekoliko sela na tom potezu prošli kroz paklenu i neizvjesnu nedelju.

“Prevoza nije bilo ni za lijek, pa djeca nijesu mogla ići u školu, a stariji mještani koji su brojniji i kojima je bila neophodna ljekarska pomoć bili prepušteni sebi. Ko je imao svoj auto mogao je nekako doći do grada, a ko nije mogao je i umre” kazao je Ibrahimović.

Mnoga djeca su stopirala kako bi stigla na nastavu, a onu mlađu roditelji nijesu puštali u neizvjesnost.

“Od prekjuče na toj relaciji saobraćaju autobusi Autobuske stanice, na svoju ruku. Ne znamo do kada će to potrajati, pa i dalje postoji strah da ćemo ponovo biti odsiječeni od grada” kazao je Ibrahimović koji je i sam autoprevoznik, ali mu nije dozvoljeno da obavlja prevoz na toj relaciji.

“Razgovarao sam sa direktorima škola da preuzmem prevoz, ali su mi oni rekli da nijesu nadležni za takvu odluku, jer je ugovor sa firmom „Nokić kompani“ potpisalo Ministarstvo prosvjete. Nakon što se problem nije rješavao i ja sam zvao vlasnike autobuske stanice da priteknu u pomoć, dok se ne prevaziđe ova nezavidna situacija” rekao je Ibrahimović.

Djeca se smrzavala

Vlasnik Autobuske stanice, Ernad Kalender je istakao da su imali preko 100 poziva mještana, roditelja i direktora škola, pa su odlučili da im izađu u susret.

“Oko 10 dana „Nokić kompani“ nije obavljao saobraćaj prema Mjesnoj zajednici Bukovica, pa smo gledali kako se djeca i putnici smrzavaju i čisto nam je bilo žao.

Na molbu direktora škola smo pristali da vozimo učenike i druge putnike, kako oni ne bi trpljeli” rekao je Kalender, čija firma je i prije pet godina obavljala prevoz na toj relaciji.

Prema njegovim riječima i sada će pripomoći sve do novog odabira na tenderu čije se raspisivanje očekuje u narednih desetak dana. Kalender je istakao da je “Nokić kompani” i ranije neredovno obavljala prevoz.

U kompaniji “Nokić” juče niko nije odgovarao na pozive novinara, kako bi provjerili navode da je preduzeće u “milionskim dugovima, te da vlasnici mijenjaju brojeve telefona”. I njihovi radnici koji su odbili da se javno oglase, kažu da su problemi u toj firmi nagomilani.

“Vlasnici nam duguju 27 plata. Autobusi su neregistrovani, neispravni, sa lošim gumama. Nemamo dovoljno novca ni za gorivo, pa se ne usuđujemo da prevozimo đake i na taj način ugrozimo nečije živote” rekao je jedan od vozača „Nokić kompani“ koji nije želio da mu se objavi ime.

Direktori škola koje su „Vijesti“ kontaktirale nijesu željeli da daju izjave, jer im je to „zabranio ministar prosvjete“.

Bonus video: