Opštine ne žure sa legalizacijom

Visinu naknada utvrdili Bijelo Polje, Andrijevica i Podgorica
91 pregleda 1 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2018. 16:09h

Samo tri opštine donijele su odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata nakon što je u Skupštini još krajem prošle godine usvojen novi Zakon o prostornom planiranju. Taj propis definiše cijene legalizacije bespravno izgrađenih objekata a lokalne samouprave su imale tri mjeseca da ih usvoje.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), na čijem je čelu Pavle Radulović, ”Vijestima” je saopšteno da su odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte donijeli samo opštine Bijelo Polje, Andrijevica i glavni grad Podgorica.

Ostale opštine to još nijesu učinile iako bez tog propisa oni koji su gradili nezakonito prethodnih godina ne mogu da obave legalizaciju. Dokumentom treba da se utvrde cijene legalizacije po gradskim zonama, kao i uslovi pod kojima će građani plaćati uvođenje objekata u prostorni plan.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva, zasada je podnijeto nešto više od hiljadu zahtjeva za legalizaciju. Pored Glavnog grada, najviše nelegalnih objekata registrovano je u primorskim opštinama, od kojih još nijedna nije donijela odluku.

Većina opština na sjeveru i u centralnom dijelu Crne Gore, koje su odgovorile na pitanja “Vijesti”, čekaju sjednicu lokalnog parlamenta kako bi ona bila usvojena, a samo na Cetinju i u Beranama dokument još nije prošao ni javnu raspravu. Iz Nikšića, Rožaja, Andrijevice, Ulcinja i Bara od petka nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Opštine treba da usvoje odluke za plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, koje treba da omoguće plaćanje na 240 mjesečnih rata, a iznos zavisi od zone i kvadrature. Nakon što se odluke usvoje, građani mogu da legalizuju objekte.