Završiš medicinu i ne možeš do posla

Trenutno bez posla najviše medicinskih tehničara - njih 181 čeka na odrađivanje pripravničkog staža, dok je 212 “imalo sreće” da odradi pripravnički, ali ne i da se zaposli.
216 pregleda 0 komentar(a)
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.01.2011. 20:00h

Posao u nekoj od zdravstvenih ustanova u glavnom gradu trenutno čeka 27 doktora medicine koji nijesu odradili pripravnički staž.

Takođe, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, posao pripravnika čeka 55 zdravstvenih radnika, doktora medicine, medicinskih sestara sa visokom stručnom spremom i bečelora primijenjene fizioterapije. Zabrinjavajući je podatak da posao čeka i 47 ljekara sa odrađenim pripravničkim stažom i čak pet specijalista medicine.

„Lična poznanstva i debele veze, nažalost jedini su način da odradite pripravnički staž, a posebno da dobijete stalno zaposlenje u zdravstvenim institucijama“ kazala je za „Vijesti“ Podgoričanka koja od avgusta na birou za zapošljavanje čeka svoju šansu za zaposlenje, a koja nije željela da se predstavi, strahujući da bi to moglo uticati na njen budući angažman.

“Nakon što sam diplomirala u junu na Medicinskom fakultetu u Podgorici, još nijesam dobila ni jedan poziv, ni priliku da odradim pripravnički staž, kao ni nekoliko mojih kolega, što je porazno, obzirom da pouzdano znam nekolicinu onih sa manjim prosjekom nego što je moj, a koji su „preko veza“ uspjeli da se zaposle”, rekla je ona.

Poslednji zvanični konkurs za prijem pripravnika doktora medicine bio u decembru 2009. godine

Ističući da je porazno kako država tretira mlade ljekare, ona je kazala da će obzirom na trenutno situaciju biti primorana da „najvjerovatnije pokuša da se zaposli u inostranstvu“.

Razloge za zabrinutost vidi i sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić, koji je “Vijestima” kazao da je trenutno bez posla najviše medicinskih tehničara - njih 181 čeka na odrađivanje pripravničkog staža, dok je 212 “imalo sreće” da odradi pripravnički, ali ne i da se zaposli.

Kostić navodi da je jedan od najvećih razloga što je toliki broj mladih ljekara bez posla taj što svi oni žele da nakon završetka studija posao pronađu u Podgorici.

“Ali, želje su jedno, a mogućnosti drugo”, rekao je Kostić, napominjući da je prošle godine zapošljeno više od sto ljekara kako bi obavili pripravnički staž, od čega njih 35 u Podgorici.

On je rekao da se mladi ljekari moraju odlučivati na zaposlenje van glavnog grada, jer će u suprotnom na zaposlenje čekati prilično dugo.

U opštinama na sjeveru, pa čak i u Nikšiću nedostaju ljekari

“Nevjerovatno je bilo da u opštinama na sjeveru, pa čak i u Nikšiću nedostaju ljekari, a da ti mladi ljudi ne žele tamo da se zaposle, nadajući se angažmanu u Podgorici. Dobro je da su mladi ljekari počeli da prepoznaju taj problem, pa se prošle godine, njih oko sedamdeset odlučilo da pripravnički staž odrade u Danilovgradu, Baru, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a prvi put i u Kolašinu”, rekao je Kostić.

Mlada Podgoričanka kaže da ne vidi mogućnost da se zarad zaposlenja preseli u neku od sjevernih opština.

„Međutium, sve i da se odlučim na to, kako bih živjela i plaćala stan od nekih 350 eura koliko iznosi pripravnička plata.“, zapitala se ona.

Dekan Medicinskog fakulteta dr Bogdan Ašanin je optimista i smatra da će problem sa zapošljavanjem mladih ljekara biti prevaziđen nakon što prođe finansijska kriza, nakon čega će medicinari imati mnogo veću šansu za zaposljenje.

Standardi Evropske unije predviđaju oko 320 ljekara na 100.000 stanovnika

On je kazao i da standardi Evropske unije predviđaju oko 320 ljekara na 100.000 stanovnika, dok je kod nas taj broj oko 200, te da će poštovanje preporuka stvoriti prostor za angažovanje novih ljekara.

“Novac nije jedino opredjeljenje mladih ljudi. Kada se odlučuju za medicinu, rukovode se drugim idealima, iskreno vjerujući u humanost, dok želja za novcem dolazi mnogo kasnije”, smatra Ašanin.

Medicinu trenutno studira 856 studenata

Na Medicinskom fakultetu, prema njegovim riječima, trenutno studira 856 studenata, a do sada su diplomu doktora medicine stekla 163, diplomu više škole dobio je 101 student, magistra medicinskih nauka pet, a specijaliste radiologije šest, dok se uskoro očekuje i odbrana prvih doktorskih teza.

Ašanin napominje da će Medicinski fakultet ostati pri stavu da se na programu medicine upisuje najviše 40 maturanata, iako ih konkuriše duplo više.

Mladi ljekari moraju se odlučivati na zaposlenje van glavnog grada, jer će u suprotnom prilično dugo biti na evidenciji Zavoda za zapošljavanje

Vlada “brine” o mladim ljekarima

Kostić je istakao da je Fond prošle godine samo za nadoknade za odrađivanje pripravničkog staža stomatologa izdvojio 76 hiljada eura. On pretpostavlja da će “Vlada pronaći način da se i ove godine izdvoji novac kako bi doktori medicine mogli da riješe svoj egzistencijalni problem”.

Kostić je rekao da će sve zdravstvene ustanove morati da naprave planove za specijalizaciju, i da će se i za angažovanje prirpravnika naći stavka u budžetima. “Ministarstvo posebno vodi računa o pripravnicima sa visokim prosjekom iznad devet, koji se relativno brzo zaposle, a i najčešće, nakon odrađenog pripravničkog, zadrže posao”, rekao je on.

Plata doktora medicine, koji odrađuje pripravnički staž iznosi 348 eura. Problem rješavanja zapošljavanja mladih ljekara moraće se brzo rješavati, upozorava Kostić, s obzirom na to da je posljednjih godina njihov broj stalno u porastu.

Bonus video: