Janković: Na vozu kod Bioča se nije desio nikakav incident

On je rekao da putnici mogu da pomisle da nešto nije u redu ako osjete miris pregrijanih djelova, ali da to ne znači da su kočnice u kvaru.
96 pregleda 0 komentar(a)
Voz, Foto: Arhiva Vijesti
Voz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.01.2011. 19:41h

Direktor Sektora za prevoz putnika u Željezničkom prevozu Crne Gore Milovan Janković kazao je da se sinoć na međunarodnom vozu u blizini Bioča nije desio nikakav incident i da putnici nijesu imali nimalo razloga za zabrinutost.

“U Kruševu se pokvarila lokomotiva loklanog elektromotornog voza. Ona je isključena iz saobraćaja, a dva vagona tog voza sa putnicima su, nakon provjere kočnica, prikačeni na međunarodni voz iz Beograda”, tvrdi Janković.

U Bioču se, kako je kazao, voz zaustavio par minuta, jer je “zbog dužeg kočenja, koje je normalna pojava na pruzi koja se sa hiljadu metara visine spušta na 50, došlo do zagrijevanja feroda i osjetio se miris”.

“Voz je zaustavljen radi rutinske kontrole i pošto je utvrđeno da je sve u redu osim što se osjeća miris pregrijanih feroda, put je potpuno bezbjedno nastavljen do Podgorice. Ovu pojavu koja je juče, kako piše u medijima, uznemirila neke putnike, u željeznici ne konstatuju kao bilo kakav vanredni dogođaj. To je prosto normalna pojava nakon dužeg kočenja i to ničime ne može ugorziti bezbjednost”, tvrdi Janković.

On kaže da da se “laičkim izjavama putnika i prejakim novinskim naslovima bez razloga nanosi velika šteta željeznici”.

Janković je rekao da putnici mogu da pomisle da nešto nije u redu ako osjete miris pregrijanih djelova, ali da to ne znači da su kočnice u kvaru.

Direktor Sektora za prevoz putnika podjeća da je u sređivanje vozova u proteklih nekoliko godina uloženo šest i po miliona eura

U vozu je osim redovne postave bio i revizor voza i pomoćnik direktora sektora za prevoz putnika, tako da je i najmanja greška bila nemoguća, tvrdi Janković.

“Slično je prije nekoliko dana objavljeno da je voz bez kočnica stigao od Beograda do Užica a niko se nije zapitao kako se to voz prije Užica bez ikakvog problema zustvaio na toliko stanica”, kaže Janković.

Vozni park star prosječno preko 30 godina.

On priznaje da je vozni park crnogorske željeznice veoma star, ali sitiče da to nikako ne znači da vozovi nijesu sigurni.

“Prosječna starost vozova jeste preko 30 godina, ali to ne znači da su vozovi neispravni. Osim naših kontrola postoje i od nas potpuno nezavisne kontrole Održavanja i Infrastrukture i nijedan neispravan voz ne kreće iz stanice”, kaže Janković.

Direktor Sektora za prevoz putnika podjeća da je u sređivanje vozova u proteklih nekoliko godina uloženo šest i po miliona eura.

“Remontovano su dvije elektromotorne lokomotive i jedan dizel. Remontovano je i modernizovano 10 kola. Urađen je remont jednog elektromotonog voza i zvaršne investiciona opravka 20 putničkih vagona.

Za ovu godinu je tekuće održavanje koje će raditi Održavanje voznih sredstva opredijeljeno skoro 1,3 miliona. Osim toga za investiciono održavanje je planirano pet miliona to sve govori da se i na taj način koliko se najviše može vodi računa o željeznici i sa sigurnošću možemo da tvrdimo da crnogorska željeznica je u rangu željeznica u okruženju”, tvrdi Janković.

Bonus video: