Sindikat i Atlas na početku

Sindikat Opšte bolnice Meljine ima formalno pravne probleme sa djelovanjem, jer je registrovan 20. februara prošle godine, prije nego što je Vojnu bolnicu preuzela Atlas grupa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 18:38h

Registracija glasi na Meljine kompleks DOO, a ne na Opštu privatnu bolnicu Meljine. To znači da sadašnji sindikat nije mogao ni potpisati pojedinačni kolektivni ugovor, a ako nema tog dokumenta ne mogu postojati ni ugovori o radu“, kazao je novinarima predsjednik odbora direktora Atlas grupe Mihailo Banjević.

On se juče u Podgorici sastao sa predstavnicima sindikalne organizacije bolnice koji su nezadovoljni načinom obračuna zarada i načinom na koji je od zaposlenih traženo da potpišu ugovor o radu koji prethodno nijesu bili vidjeli. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković.

Radnicima će biti uručeni ugovori o radu

Dogovoreno je da se sindikat bolnice registruje u skladu sa zakonom, a potom i da se stavi potpis na kolektivni ugovor. Radnicima će biti uručeni ugovori o radu na koje sindikalni aktivisti mogu da dostave primjedbe u roku od pet dana. Biće im dostavljen i pravilnik o sistematizaciji.

Dva mjeseca nakon potpisivanja ugovora o radu zaposlenima će biti isplaćeni regres i zimnica.

„Ugled ustanove koja ima ubjedljivo najveća primanja u zdravstvu Crne Gore ne smije nikako biti narušen, pogotovo što za to nema razloga“, zaključio je Banjević.

Predsjednica sindikalne organizacije bolnice Slavica Drobnjak potvrdila je da će otkloniti formalno-pravne propuste u sindikalnom organizovanju, kao i da će do petka razmotriti ponuđene ugovore o radu i zajedno sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata dati eventualne primjedbe i sugestije.

„Saglasni smo da nam je bolnica Meljine i njen renome prioritet i da ćemo, kao i do sada, učiniti sve da ta ustanova ostane sinonim kvalitetne i kompletne zdravstvene ustanove”, kazala je Drobnjak.

Plate po čistom računu

Menadžment bolnice oglasio se juče povodom informacija u nekim medijima o visini i načinu isplate zarada. Tvrde da je u potpunosti ispoštovana uredba kupoprodajnog ugovora o prosječnoj bruto zaradi od 850 eura.

Prosječna neto zarada ljekara u Meljinama je 1.324 eura, više medicinske sestre 686, a srednjeg mediciskog kadra 511 eura. Navode i da, u poređenju sa državnim bolnicama, sada u Meljinama ljekari zarađuju dvostruko više, a sestre oko 65 odsto više od koleginica u javnom sektoru.

U menadžmentu su odlučni u namjeri i da iskorijene neopravdana bolovanja. Neće, kažu, dozvoliti da zaposleni neopravdano bolujući rade u drugim privatnim zdravstvenim ustanovama, da izdaju sobe i bave se ugostiteljstvom i turizmom.

Bonus video: