Mještani Gornje Gorice traže da se urbanizuje prostor Sadina

Možda će Sadine biti novi centar grada ili elitno naselje, sve će se znati u narednom periodu" - saopštila je direktorka agencije za izgradnju i razvoj.
483 pregleda 0 komentar(a)
Suhihova kuća, Foto: Luka Zeković
Suhihova kuća, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2011. 19:12h

Mještani Gornje Gorice traže da se prostor Sadine urbanizuje ili da im se dozvoli da zemljište koriste za poljoprivredu. Zemljište na kojem se ništa ne gradi, veličine nekoliko desetina hiljada kvadrata, “prst je u oku” mještana koji nemaju dozvolu da ga koriste, iako su vlasnici dijela zemlje.

Atraktivna lokacija zemljišta je uslovila da su pojedini investitori kupovali parcele. Među kupcima zemlje je i predsjednik odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih, koji je vidio mogućnost da izgradi kuću na Sadinama, ali kako gradnja nije dozvoljena, kuću nije završio jer da su radovi nastavljeni, morala bi da interveniše Građevinska inspekcija.

"Kuću sam počeo da gradim prije više godina, ali sam zaustavio radove jer je bio stopiran postupak preinačenja Sadina iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Kuća nije srušena, ali bi bila da su radovi nastavljeni. Već duži niz godina zemljište ne može da se urbanizuje, iz kog razloga zaista ne bih mogao da tvrdim" rekao je Suhih, dodajući da je bilo obećanja u predizbornim kampanjama da će se Sadine urbanizovati.

"Pošto Generalni urbanistički plan ne postoji, već je trenutno u proceduri izrade Prostorno-urbanistički plan, mora se sačekati da se procedura ispoštuje. Propuštena je prilika da se riješi ta situacija prije tri godine, tako da sad moramo sačekati" naveo je Suhih, ističući da trenutno ne razmišlja puno o Sadinama.

Plan će se završiti ove godine, vjerovatno.

Sekretar za urbanizam Tomica Paović je saopštio da će Prostorno-urbanistički plan biti vjerovatno završen ove godine.

"PUP je u planu da se završi ove godine, ali u ovom momentu još ne možemo odgovoriti na pitanje da li će Sadine biti urbanizovane. To treba uređivač da vidi, ali nedostajući sadržaji, a među njima i pomenuto zemljište, bi trebalo da se realizuju" rekao je Paović.

Vlasnici pomenutog zemljišta su ogorčeni jer nemaju mogućnost da svoju zemlju koriste. Kako kažu mještani Gornje Gorice, neke porodice nemaju još riješeno stambeno pitanje, a posjeduju parcele na koje ništa ne mogu graditi. Vlasnik dijela zemlje Ranko Raičević ističe da će se i MANS uključiti kako bi višegodišnji problem bio riješen.

"Razgovarali smo sa predstavnicima MANS-a u vezi sa ovim problemom. Nije mi jasno zašto ta zemlja nije urbanizovana. Dvadeset godina stoji ovako prazno, ništa se ne gradi, ne možemo je ni koristiti kao poljoprivredno zemljište, jer ne daju štale da se grade. Tražimo da se zemlja urbanizuje ili da se da nama da je obrađujemo" rekao je Raičević, ističući da bi u narednim danima trebalo da reaguje MANS.

Ranko Boljević navodi da je prije šest godina razgovarao sa bivšim ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem koji mu je tada obećao da će sve biti riješeno.

"Pismeno smo se još prije šest godina obratili Simoviću i on lično nam je rekao da 'ako je u interesu vlasnika, srećno im bilo, sve će im biti dozvoljeno'. Imamo i papire kojima bismo mogli to dokazati" kazao je Boljević.

Ranko Bulatović pretpostavlja da je dokumentacija za Sadine već napravljena, ali da se iz nekog razloga drži u fioci.

"Ima previše 'rekla, kazala', papiri su vjerovatno u fioci zaključani iz nama nepoznatog razloga. Vjerovatno su to neke nesuglasice između partijskih prijatelja ili neprijatelja zbog kojih mi ispaštamo. Problem broj jedan je da se zamljište preinači u građevinsko" rekao je Bulatović.

Mještani ističu da balon za fudbal, koji je napravljen na Sadinama, nadležni organi to računaju kao plastenik, što je smiješno. Vlasnici zemljišta napominju da se plaše da se opet ne vrati kao što je bilo za vrijeme rata, da im se zemlja “otme” za vreću žita.

"Da je gradonačelnik htio, mogao je riješiti davno ovaj problem, zašto nije, još uvijek nam nije poznato" saopštili su mještani.

Možda će biti centar grada

Direktorka Agencije za izgradnju i razvoj Nada Mugoša je rekla da 2008. godine nije riješeno pitanje Sadina jer je promijenjen zakon. - Zbog promjene zakona nije riješen problem.

"U novom Nacrtu nema još Sadina, ali ne znači da ih neće biti. Možda će Sadine biti novi centar grada ili elitno naselje, sve će se znati u narednom periodu" - saopštila je Mugoša.

Iz Glavnog grada saopšteno je da smjernicama GUP-a zemljište na Sadinama je planirano za poljoprivredu i nije dozvoljena gradnja.

"U toku je izrada Prostornog urbanističkog plana (PUP), kojim će biti definisana namjena tog zemljišta. Imajući u vidu namjenu zemljišta - 'poljoprivreda', može se koristiti za poljoprivrednu djelatnost"naveli su iz Glavnog grada, dodajući da prije donošenja tog plana ne može se prejudicirati nijedno plansko rješenje.

Kada se utvrdi njegov Nacrt, građani će biti u prilici da, kroz javnu raspravu, saopšte svoje primjedbe i sugestije.

Bonus video: