Dr Mugoša: Nema uslova za prijavljivanje epidemije

Doktor Mugoša je saopštio da je od početka godine registrovano 1.934 oboljelih od bolesti sličnih gripu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 12:37h

Epidemijski prag nije pređen ni prošle sedmice, pa iz Instituta za javno zdravlje napominju da nije postignut uslov za prijavljivanje epidemije gripa.

"Za četvrtu sedmicu 2011. godine stopa obolijevanja od bolesti sličnih gripu iznosila je 92,4 na 100.000 stanovnika. Registrovano je 598 oboljelih od bolesti sličnih gripu što znači da nije dostignut epidemijski prag", kazao je direktor Instituta dr Boban Mugoša.

On je saopštio da je od početka godine registrovano 1.934 oboljelih od bolesti sličnih gripu.

"Zaključno sa 30. januarom, a počevši od 10. januara, kada je dokazan prvi slučaj ove sezone, infekcija virusom gripa dokazana je kod ukupno 133 osobe", rekao je dr direktor Instituta.

Mugoša je objasnio da je u dosadašnjem toku ovosezonskog obolijevanja od gripe, klinički tok bolesti je kod najvećeg broja oboljelih blagog do umjereno teškog oblika.

"Teže forme se, za sada, srijeću uglavnom kod starijih lica i osoba sa komorbiditetom, uglavnom lica sa hroničnim oboljenjima kardiovaskularnog i disajnog sistema, šećernom bolešću, hronični bubrežni bolesnici, pušači, iako se teža klinička slika povremeno registruje i kod lica koja nemaju dijagnostikovanu hroničnu bolest", rekao je dr Mugoša.

On je kazao i da je Institutu prijavljeno pet smrtnih slučaja kod kojih je potvrđena infekcija sa virusom gripa.

"Među oboljelim od bolesti sličnih gripu u četvrtoj nedjelji 2011. godine stopa obolijevanja je najizraženija u dobnoj grupi od 20. do 64. godine, a zatim u dobnoj grupi od 5. do 19. godine, dok je najniža u dobnoj grupi do 4. godine i među starijima od 65 godina", naglasio je dr Mugoša.

Bonus video: