Evo gdje će se u Podgorici mjeriti zagađenje vazduha od saobraćaja

Iz Glavnog grada su kazali da jedan od posebno značajnih segmenata djelovanja zaštite životne sredine predstavljaju aktivnosti u pravcu očuvanja i unaprijjeđenja kvaliteta vazduha, što je posebno važno kada su u pitanju gradske cjeline
134 pregleda 2 komentar(a)
Delta, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Delta, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.03.2018. 18:10h

Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorice mjeriće zagađenja vazduha od saobraćaja u gradskom području i pratiti njegov kvalitet na jednoj lokaciji koja je izvan direktnog uticaja vozila, kako bi se sagledao uticaj korišćenja ogrijevnog drveta u domaćinstvima na životnu sredinu.

Iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada je saopšteno će se kvalitet vazduha mjeriti kod tržnog centra Delta city, stadiona Budućnosti, odnosno raskrsnica Bulevara Ivana Crnojevića i ulice 19. Decembar i ulice Kralja Nikole i Crnogorskih serdara.

Programom monitorga biće obuhvaćen i centar gradskih opština Tuzi i Golubovci i naselje Zagorič, između Piperske ulice i brijega Morače.

“Prema strukturi mreže mjernih mjesta, program se odnosi na mjerenje zagađenja koje potiče od saobraćaja u gradskom području i praćenje kvaliteta vazduha na jednoj lokaciji koja je izvan direktnog uticaja saobraćaja, kako bi se sagledao uticaj korišćenja ogrijevnog drveta u domaćinstvima na dati segment životne sredine”, navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su kazali da jedan od posebno značajnih segmenata djelovanja zaštite životne sredine predstavljaju aktivnosti u pravcu očuvanja i unaprijjeđenja kvaliteta vazduha, što je posebno važno kada su u pitanju gradske cjeline.

“Kontrola kvaliteta vazduha radi se zbog utvrđivanja nivoa zagađenosti i ocjene uticaja zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, životnu sredinu i klimu, kako bi se preduzele potrebne mjere u cilju zaštite životne sredine, zdravlja ljudi i materijalnih dobara”, dodaje se u saopštenju.

Glavni grad, kako su kazali, kontinuirano prati kvalitet vazduha na odabranim lokacijama od 2014. godine i za te svrhe je izdvojio 25 hiljada eura.

Bonus video: