Plavski skijaši, pored "svog", moraju na kolašinski snijeg

70-ih godina, Plav je bio razvijena turistička destinacija Crne Gore i poznato ljetovalište, ali i zimski turistički centar Jugoslavije sa više turista od Budve
51 pregleda 0 komentar(a)
Plav snijeg, Foto: Amil Ibrahimagić
Plav snijeg, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 27.01.2011. 10:18h

Pored dvadeset centimetara snijega u Plavu, 30 u Murini, skoro pola metra u Gusinju, i dva puta više u planinama, skijaši iz tog kraja, ukoliko žele, na skijanje moraju u Kolašin, na Bjelasicu, ili na Žabljak.

Staza u Plavu i Gusinju nema, nema organizovanog skijanja ni u Rožajama na Turjaku, a ne radi ni nekadašnji zimski turistički centar Lokve pored Berana.

Lokalna uprava, u svakoj važnijoj prilici, uporno se diči skijaškim potencijalima opštine Plav “od preko 50 odsto od ukupnog skijaškog potencijala cijele Crne Gore”, ali od organizovanog skijanja na prostoru Prokletija i dalje nema ništa.

Čelnici grada u posljednje vrijeme ne pominju ni izgradnju žičare, pa je i najvećim optimistima sada jasno da će proći još mnogo vremena dok budu mogli da skijaju u svom gradu.

Na sajtu Turističke organizacije Plav, pored tradicionalnih manifestacija, koje se uglavnom dešavaju tokom ljeta, nije navedena nijedna druga u vezi sa zimskim danima, ili zimskim sportovima.

Da od moderne žičare nema ni traga, potvrđuje i predsjednik Planinarsko-smučarskog društva „Hrid“ iz Plava Enes-Enko Drešković. Kaže da niko od nadležnih nije napravio ni korak ka ostvarenju tog projekta, a koji svi od davnina pominju.

„U našem klubu imamo sekciju skijaša. Mi sami sebi nađemo zadovoljstvo i način. Nekad se to graniči s nemogućim, ali mi ne odustajemo. Skijamo bez Opštine, resornog ministarstva i Turističke organizacije.

U našem klubu imamo sekciju skijaša. Mi sami sebi nađemo zadovoljstvo i način. Nekad se to graniči s nemogućim, ali mi ne odustajemo. Skijamo bez Opštine, resornog ministarstva i Turističke organizacije

Sve ostalo je suvi entuzijazam - planinari skije stave na leđa i idu na Bogićevicu, Paljeve ili neku drugu od prekrasnih planina u okolini. Sa konopca, skijama niz divljinu. Utabanih, osvijetljenih, obezbijeđenih staza nema. Ni žičare ili lifta da ih još jednom odvede na vrh.

“To su strašni potencijali, ali neiskorišteni”, kaže Enes.

Ekipa „Vijesti“ juče je sa planinarima obišla nekoliko mjesta potencijalnih za dobre skijaške staze, gdje ponekad ima nekoliko skijaša, ali ovog puta ni na jednom nije bilo nijednog. Ni na padinama u podnožju Prokletija u dolini Grebaje, Kršu Čekića i Bogićevici.

Nekad se tu mogu zateći rijetki, koji imaju svoje lične motorne skije, pa mogu da obilaze predjele Prokletija.

Osnovci su raspust u Plavu, uglavnom, proveli u svojim kućama, rijetko koji su mogli sa roditeljima na jednodnevno sankanje. Pored pola metra snijega.

Srednjoškolci i stariji, i pored opreme koju imaju, kažu da im se ne isplati skijati po Prokletijama, treba prvo utabati stazu, popeti se na vrh, a onda opet nakon spusta sve po istom. Hrabrosti ima, ali ne i užitka.

Zbog toga radije i dalje idu u Kolašin ili na Žabljak na skijalište. Ko hoće da zna, Bjelasica je bliža nekoliko kilometara od Durmitora.

Putevi uvijek prohodni

Mašine Komunalnog preduzeća uvijek su spremne da se izbore sa sniježnim nanosima, i pored toga što je preduzeće u nezavidnom finansijskom položaju. I poslije posljednjeg snijega koji je napadao, oko 300 kilometara lokalnih puteva je prohodno. Direktor Mehmed Đonbalaj za „Vijesti“ kaže da za sada imaju dovoljne količine soli, te da normalno odvijanje saobraćaja nijednom nije dovedeno u pitanje.

„U odnosu na prethodne dane, kada je snijeg bez prestanka padao, danas imamo sunčan dan, i to nam ide naruku da sve lokalne puteve koji su bili prohodni još bolje očistimo. Najteži pravci su prema Vusanju, Babinom Polju, Velici, Jasenici i Metehu, ali su prohodni jer mehanizacija, iako dosta stara, radi i na terenu je, pa nam može služiti i ako bude većeg snijega”, kaže Đonbalaj.

Ovoga puta nijesu angažovali još dvije utovarne lopate koje su im na raspolaganju, ali su spremne za slučaj potrebe. Ako bi se desilo kakvo veće nevrijeme, to preduzeće ima na raspolaganju i mehanizaciju DOO „Alpet“ iz Plava „četiri čistača većih mogućnosti, kao i privatne mašine“.

Više turista od Budve

Prema statističkim podacima planinara, 70-ih godina, Plav je bio razvijena turistička destinacija Crne Gore i poznato ljetovalište, ali i zimski turistički centar Jugoslavije sa više turista od Budve. Međutim, Plav koji posjeduje više od polovine skijaških mogućnosti Crne Gore za razvoj zimskih sportova sa smučarskim stazama iznad 2000 mnv, sa velikim snijegom od 4 do 6 mjeseci godišnje, gdje postoje uslovi za staze spusta, veleslaloma i slaloma, ostao je bez ijedne žičare i ski-lifta.

Bonus video: