Ptice od lovaca pobjegle u KAP!

Na bazenima crvenog mulja Kombinata aluminijuma Podgorica boravi jato od oko 2.500 ptica, među kojima ima oko 700 jedinki vivka, jedne od najugroženijih vrsta u Evropi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2011. 15:43h

Na bazenima crvenog mulja Kombinata aluminijuma Podgorica boravi jato od oko 2.500 ptica, među kojima ima oko 700 jedinki vivka, jedne od najugroženijih vrsta u Evropi.

Preostalih 1.800 su galebovi i više vrsta čaplji.

Ornitolog Darko Saveljić je kazao da je vivak prije 30 godina' zakonom zaštićen kao ukras prirode.

Njegova brojnost u Evropi je sve manja, jer su staništa za ishranu i gniježđenje na udaru lovaca.

“ Vivci su na bazenu crvenog mulja KAP-a našli mir i sklonili se od lovaca koji „haraju“ područjem Skadarskog jezera.

Iako PH vrijednost vode na ovim bazenima ne omogućava razvoj živog svijeta u njoj, za vivke je to mjesto povoljno za okupljanje, samim tim što nijesu izloženi uznemiravanju od dvocijevki”, rekao je Saveljić, ističući da je populacija kod KAP-a ujedno i najveće jato vivaka registrovano ovog mjeseca na prostoru cijele Crne Gore.

On kaže da je za galebove poznato da tokom ljetnjih mjeseci vole da se kupaju u vodi crvenog mulja.

“Činjenica je da je Skadarsko jezero u neposrednom okruženju, ali su bazeni crvenog mulja, ipak, bliži gradskoj deponiji na Vrelima Ribničkim, tako da se, nakon ishrane, galebovi okupljaju kod KAP-a”, rekao je on.

Galebovi navraćali i ranije

Saveljić je kazao da brojna populacija vivka na bazenima crvenog mulja ukazuje na probleme u sprovođenju zaštite ptica u Crnoj Gori.

“Mi smo polovinom januara uradili monitoring ptica svih vodenih površina u državi. Na većini staništa situacija se nije bitnije mijenjala od one koju smo imali ranije, dok je na Solani i Skadarskom jezeru izbrojan, vjerovatno, najmanji broj ptica u proteklih nekoliko godina.

Ono što nas je posebno uznemirilo je to što smo i na jednoj i na drugoj močvari, dok smo radili osmatranja, imali utisak da u okolini bijesni građanski rat, zahvaljujući izuzetnoj aktivnosti krivolovaca”, rekao je Saveljić.

On je rekao da će podatke sa zimskog osmatranja ptica, koji će obuhvatiti i populaciju na bazenu crvenog mulja KAP-a, Zavod za zaštitu prirode objaviti u godišnjem izvještaju o monitoringu biodiverziteta.

Glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica, kazala je “Vijestima” da je crveni mulj opasan po životnu okolinu sa apekta PH vrijednosti, što znači da ima povećan sadržaj kaustične sode.

Zarubica je rekla da je inspekcija i ranije nalazila jata galebova na bazenima u KAP-u, ali da nijesu nikada primijetili uginuća ptica.

Bonus video: