Protesti ispred zgrade Katela na Zabjelu

Stanarima je, pored useljenja, Đurišić obećao i priključke struju i vodu, ali su, u međuvremenu, ostali i bez građevinskog priključka.
290 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 12:58h

Ispred zgrada "Katela" na Zabjelu ponovo su se okupili vlasnici stanova, koji useljenje čekaju već 9 godina, kako bi izrazili negodovanje, jer vlasnik tog preduzeća Petar Đurišić nije ispunio obećanje da će zaključno sa jučerašnjim danom, useliti u svoje stanove.

Stanari predlažu dvije varijante za rješenje problema, da Vlada „zamoli” dobrostojeće firme u Crnoj Gori da im kao socijalnu pomoć uplate novac za kupovinu trafoa ili da kupci sami obezbijede novac za kupovinu.

Stanarima je, kaže Gina Radenović, pored useljenja, Đurišić obećao i priključke za struju i vodu, ali su, u međuvremenu, ostali i bez građevinskog priključka.

"Pretpostavljamo da je isključen, jer Đurišić nije obezbijedio uslove za taj priključak. Nas nekoliko koji smo uselili, četiri dana smo bili bez struje, te sam morala da kupim sve aparate na plin" kazala je Radenović.

Ona je objasnila da struje ima kad Đurišićevi radnici rade u podrumu i pretpostavlja da je „dao neko iz svoje kuće, jer ima samo za sijalicu i televizor”. Traži odgovor na pitanje da li za postojeće stanje treba kriviti Đurišića ili državne organe “koji mu dozvoljavaju da tako radi”.

"Apelovala bih na kupce, koji su kupili stanove po ugovorima u maloj zgradi i obavezali se da plaćaju mjesečnim ratama na deset ili više godina, da obezbijede određeni iznos novca kako bi kupili trafoe, direktnom uplatom na žiro-račun firme koja ih prodaje, uz sudsku ovjeru da je riječ o otplati stana", kazala je Radenović.

U maloj zgradi su, kako je kazala, stavljeni vodomjeri i treba samo priključiti, a u velikoj su u jednom ulazu postavljeni vodomjeri, a u dva nijesu.

Ide četvrta godina...

Stanar Jovo Nikočević kazao je da je trebalo da se useli prije tri godine u stan koji je platio u gotovini.

"Ide četvrta godina, a još ništa nema od useljenja. Apelujem da nam Đurišić konačno kaže kada ćemo moći da uselimo, jer stalno govori „biće za dva ili tri mjeseca”. Dokle tako? Ne možemo više da slušamo takve priče", kazao je Nikočević.

On je istakao da bi svi stanari dali novac da se radovi završe, ukoliko bi im Đurišić potvrdio da ne može da završi započeto.

Pljevljanka Ita Kaljić kazala je da je djeci kupila stan u „Katelovoj” zgradi prije pet godina, računajući da će radovi biti brzo gotovi, ali je od tada stanje nepromijenjeno.

"Svi smo dali neki maksimum da svojoj djeci obezbijedimo egzistenciju, ali uzalud. I ja stojim iza toga da ćemo preuzeti Đurišićev dug za trafoe i priključak na vodovodnu mrežu, ali se on ne slaže ni sa tim. Oko pet stanara je uselilo bez struje, bez vode, kako žive tu, sami znaju", rekla je Kaljićeva.

Želja za promovisanjem u medijima

Vlasnik preduzeća „Katel” Petar Đurišić kazao je „Vijestima” da će u narednih nekoliko dana svi preostali radovi biti završeni.

"Trafo-stanica je montirana i preostaje još da se pusti u funkciju, a vodoinstalaterski radovi su u toku i biće uskoro završeni. Kasnili smo iz opravdanih razloga, jer vodoinstalateri nijesu bili tu za vrijeme prazničnih dana", rekao je Đurišić.

On smatra da nije bilo razloga za okupljanje stanara, te da je skup organizovan zbog „nečije nezajažljive želje” da se promoviše u medijima.

"Znam dvije osobe koje šalju poruke ostalim stanarima, da će ih, ukoliko se ne pojave na okupljanju, sjutradan prozvati imenom i prezimenom u medijima. Ima sto kupaca, ali se uvijek okuplja njih desetak", zaključio je Đurišić.

Bonus video: