Plužine drhte, na Orahu padaju plafoni

Seizmološki zavod Crne Gore registrovao je jači zemljotres sa epicentrom 10 kilometara jugozapadno od Plužina.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 10:37h

Pivu je, jutros oko 2,30 iza ponoći, pogodio najjači zemljotres u neviđenoj, dvomjesečnoj seriji više od 2.000 potresa.

Udar od 4,2 stepena Rihterove skale, sa intenzitetom VI do VII stepeni Merkalija, na 10 kilometara zapadno od Plužina, u blizini sela Orah i granice sa BiH, sa žarištem na 6 kilometara dubine, Seizmološki zavod Crne Gore (SZCG), okarakterisao je kao jači.

“Zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području” navodi se u saopštenju.

„Kuća, koja nije ni osjetila veliki zemljotres 1979. godine, i dalje puca, procjepi su sve širi, a dio po dio plafona i dalje otpada. Ne može se opisati u kakvom strahu živimo“ kazao je „Vijestima“ Mile Aprcović iz Oraha.

Od početka godine, to je četvrti jači zemljotres, pa su popucale brojne kuće i pomoćni objekti u Orahu i okolnim selima Lisina, Kovači, Stabna i Muratovica. Ranije, podrhtavanje tla izazvalo je štetu na objektima u Mratinju i Unču, sjeverno od Plužina.

Seizmolozi su ranije objasnili da su zemljotresi posledica snažnog hidristatičkog pritiska Pivskog jezera na okolna brda, da su uobičajeni u rejonima visokih brana prilikom naglog priliva vode, te da ne bi trebalo da jače udari.

To su „Vijestima“ potvrdili i eksperti Instituta za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju iz Skoplja, koji od decembra često dolaze kako bi pratili seizmičke uređaje u gradu na obali Pivskog jezera i brani u Mratinju.

Sektor za zaštitu i civilnu bezbjednost MUP-a i lokalna uprava u Plužinama još se ne oglašavaju, pa građanima ni preko oglasnih tebli nijesu predočena opšta upustva za ponašanje prilikom požara ili potresa.

Bonus video: