Gdje vam je majka stanovala kad ste rođeni?

Građani nijesu u obavezi da odgovore na pitanje o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, što je preporuka međunarodne zajednice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 09:57h

Da li ste pismeni, živite li u (van)bračnoj zajednici, koliko poznajete rad na računaru, u kolikom stanu živite, kada je izgrađen, imate li toalet i da li je on priključen na kanalizaciju, septičku jamu ili pak rijeku ... na ova i mnoga druga pitanja građani će odgovarati na popisu stanovništva.

Zavod za statistiku Crne Gore (MONSTAT) je objavio osnovni obrazac za popis stanovništva koji će se održati od 1. do 15 . aprila.

Riječ je o dva obrasca, “popisnici” i “upitniku za stan i domaćinstva”.

U zaglavlju oba obrasca piše da su prikupljeni podaci “tajna” i da će se koristiti “ samo u statističke svrhe”, a MONSTAT se poziva na Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini.

Pored pitanja o imenu i prezimenu, polu, datumu i mjestu rođenja, građanin će odgovarati i na pitanje i gdje mu je majka stalno stanovala u momentu rođenja.

Na popisu vas neće pitati da li ste homoseksualac, odnosno da li živite u istopolnoj zajednici, što će biti jedno od pitanja na predstojećem popisu u Hrvatskoj

Ako vam je majka u tom trenutku stalno stanovala u Crnoj Gori, dužni ste da navedete ime mjesta-naselja i opštine, a ako nije samo ime države.

Građani nijesu u obavezi da odgovore na pitanje o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, što je preporuka međunarodne zajednice.

Neće pitati o seksualnom životu

Ni o vjeroispovjesti nijeste obavezni da se izjasnite na predstojećem, kao niste morali ni na popisu iz 2003. godine, što je, kako se navodi u obrascu, u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Popisivači će vas pitati i o maternjem jeziku (“crnogorski, srpski, bosanski, albanski, hrvatski ili neki drugi jezik”), ali i kojim stranim jezicima se služite.

Tu su i pitanja o stručnoj spremi i zaposlenju, te spremnosti da počnete da radite u sljedeće dvije sedmice ako vam se posao ponudi...

Na popisu vas neće pitati da li ste homoseksualac, odnosno da li živite u istopolnoj zajednici, što će biti jedno od pitanja na predstojećem popisu u Hrvatskoj. U toj susjednoj državi građane će pitati i čime putuju na posao ili u školu, a popisaće i beskućnike...

Veliki društveni značaj

U drugom obrascu, “upitniku za stan i domaćinstva”, dajete podatke o stanu u kojem živite. Pored podataka o površini stana i kuhinje, broju soba, odgovaraćete i kako ga zagrijavate, imate li klimatizaciju i pristup Internetu, ali i od kojeg materijala su izgrađeni spoljni zidovi kuće ili zgrade.

U okviru popisa biće popisani i svi članovi domaćinstva, bez obzira da li su “prisutni u mjestu stanovanja”, ili pak odsutni iz bilo kog razloga.

Direktor MONSTAT-a Radomir Đurović ocijenio je da je projekat od velikog društvenog značaja.

"Sve aktivnosti realizujemo sa ciljem kvalitetnog prikupljanja i obrade podataka, poštovanja statistike kao struke i njenih pravila te poštovanja međunarodnih principa... To činimo ne samo u interesu MONSTAT-a kao institucije, već upravo u interesu svih građana Crne Gore. Sve kapacitete naše institucije smo stavili u funkciju uspješne realizacije ovog projekta i očekujem da će projekat do kraja uspjeti da se odupre pritiscima nestručne javnosti i da ćemo u konačnom dobiti obilje podataka neophodnih za formiranje stvarne slike crnogorskog društva", rekao je Đurović.

Bonus video: