Uzurpirano devet baraka

Rušenje „Kampa 2”, izgradnja dva komforna, standardizovana objekta na prostoru „Kampa 1”, te izgradnja škole, ponuda je Glavnog grada u rješavanju problema sa kampovima na Vrelima ribničkim.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 16:02h

Rušenje „Kampa 2”, izgradnja dva komforna, standardizovana objekta na prostoru „Kampa 1”, te izgradnja škole, ponuda je Glavnog grada u rješavanju problema sa kampovima na Vrelima ribničkim, što je jedan od uslova Evropske unije koji Crna Gora mora ispuniti do kraja naredne godine.

Do te računice, gradonačelnik Miomir Mugoša došao je nakon podatka da su čak 14 baraka u okviru oba kampa uzurpirale porodice koje nijesu u statusu raseljenih.

“Kamp 2”

"U “Kampu 2” uzurpirano je devet baraka, što pokazuje apsolutno mogućnost, što je i naš snažan zahjev, da se bez problema i u veoma kratkom roku, on može ukloniti, te da se preostale porodice presele u zonu “Kampa 1” - objasnio je Mugoša juče na sastanku sa ekspertima Evropske unije za oblasti zapošljavanja, obrazovanja, infrastrukturu, projektovanje i socijalna pitanja.

“Kamp 1”

U zoni “Kampa 1”, on tvrdi da postoji slobodan prostor za izgradnju škole od hiljadu kvadratnih metara, koji bi grad, sa zemljištem i komunalnim opremanjem, koštao milion i trista hiljada bez opremanja.

U ovom momentu, kako Mugoša tvrdi, po svim standardima i zakonima, postoje uslovi i volja da se 351 osoba RAE populacije ili 59 porodica, vrati na Kosovo.

Ukoliko bi se oni brzo tamo vratili, smatramo da bi se otvorila mogućnost da se, po sada važećoj planskoj dokumentaciji, u zoni “Kampa 1” bez problema izgradi jedan ili dva stambena objekta - poručio je Mugoša.

Kako se nadao da će problem sa smještajem RAE populacije mnogo ranije biti riješen, grad je paralisao donošenje DUP-a Konik Vrela ribnička, a gdje su, kako je Mugoša priznao, mogli ranije da preduprijede veću bespravnu gradnju.

Problem je složeniji

Problem je složeniji, jer je mimo120 hiljada kvadrata koje smo papirima dali, još 400 hiljada manje ili više devastirano raznoraznim objektima uglavnom romske populacije. Želimo da neke stvari završimo, da stvorimo mnogo bolje uslove za one koji tamo ostaju, da kroz izmjenu PUP-a ostavimo prostor za širenje kompleksa deponije, te široke pojasne zone koja bi je odvojila od novog stambenog bloka, koja će biti urbanizovana, najavio je Mugoša.

U kampovima trenutno boravi 1.470 osoba

Podsjetivši da u kampovima trenutno boravi 1.470 osoba, ministar rada i socijalnog staranja, dr Suad Numanović, rješavanje tog problema vidi u dobrovoljnom povratku u zemlje porijekla, integracijama, te prelaskom u treće zemlje.

Kroz IPPA program za ovu godinu, za rješavanje problema s kampovima, predviđeno je milion eura.

Želimo da značajan dio sredstava usmjerimo na Kosovo, kako bismo obezbijedili bolje uslove za porodice koje odluče da se tamo vrate - objasnio je Numanović.

Predstavnica Kancelarije Evropske delegacije u Crnoj Gori Dawn Adie Baird pozdravila je učešće grada, podsjetila na već obezbijeđena sredstva iz IPPa programa, naglasivši da se nada i uključivanju drugih donacija.

Bonus video: