Ko zaslužuje dobiće benefite na staž

Vlada je krajem prošle godine donijela Uredbu o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova u organima državne uprave, na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 08:59h

Ministarstvo finansija spremno je na određene ustupke Upravi policije kada je u pitanju ukidanje beneficiranog radnog staža velikom broju njenih službenika, među kojima je i direktor Veselin Veljović.

“Ukoliko se pokaže da u praksi postoje određena radna mjesta, koja po svojoj prirodi posla zaslužuju da se za njihovo obavljanje računa beneficirani radni staž, Ministarstvo finansija će razmotriti predloge za izmjene u tom dijelu i odrediti se prema njima u skladu sa važećim rješenjima Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Vlada je krajem prošle godine donijela Uredbu o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova u organima državne uprave, na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Tom Uredbom najviše su pogođeni službenici Uprave policije, a koliko su mnoga rješenja u najmanju ruku čudna, najbolje govori podatak da su bez beneficiranog staža ostali direktor policije Veselin Veljović i petorica njegovih pomoćnika.

Zbog velikog nezadovoljstva među službenicima Uprave policije, koji rade na odgovornim i teškim pozicijama u službi, Veljović je u ponedjeljak razgovarao sa premijerom Igorom Lukšićem, koji mu je obećao da će vidjeti šta može učiniti tim povodom, odnosno da će “pitanje oko beneficiranog radnog staža službenicima Uprave policije rješavati u narednom periodu”.

Uredbom Vlade, koja je donijeta 31.12. 2010, čini se da su zakinuti mnogi službenici u Upravi policije, dok su stručnjaci iz Novog Sada koji su bili angažovani da urade procjenu, bili široke ruke za ljude iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i ZIKS.

“Pomenutom Uredbom u potpunosti su ispoštovani navedeni zakonski kriterijumi, što je rezultiralo smanjenjem broja radnih mjesta, kao i broja izvršilaca kojima se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem.

Na ovaj način željeli smo da izbjegnemo praksu široke primjene instituta beneficiranog staža iz prethodnog perioda, istovremeno da definišemo njegovu primjenu isključivo za poslove koji po svojoj prirodi zadovoljavaju računanje beneficiranog staža, ali i da definišemo u potpunosti ovu oblast, u skladu sa važećim zakonskim rješenjima”, objašnjeno je u Ministarstvu finansija.

Uredbom Vlade, koja je donijeta 31.12. 2010, čini se da su zakinuti mnogi službenici u Upravi policije, dok su stručnjaci iz Novog Sada koji su bili angažovani da urade procjenu, bili široke ruke za ljude iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i ZIKS.

Bez beneficiranog radnog staža u Upravi policije ostali su mnogi rukovodioci Sektora policije Opšte nadležnosti u sjedištu Uprave policije, ali i u područnim i jedinicama ispostave policije.

Uvećano trajanje na radni staž više neće dobiti niko od službenika Sektora kriminalističke policije koji rade u Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminala, Odjeljenju analitike i Operativno-komunikacionom centru policije, kao ni mnogi koji pokrivaju druga važna radna mjesta u gotovo svim organizacionim jedinicama Uprave policije.

Kako to rade u regionu

Uredba o tome ko će sve ubuduće u državnim upravama imati na godinu staža dodatak od još četiri mjeseca koji je donijet u Crnoj Gori, čini se da je jedinstven primjer u regionu.

Rješenja koja su procijenili stručnjaci koje je angažovalo Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a koja važe za službenike policije, ne postoje nigdje u policijama iz okruženja.

U odjelu za odnose sa javnošću MUP-a Hrvatske saopšteno je “Vijestima” da “prvi čovjek policije i njegovi pomoćnici imaju beneficirani radni staž, koji im se na svakih 12 mjeseci provedenih na poslu računa kao 14 mjeseci staža”.

Srpska Vlada nedavno je, nakon teških pregovora sa sindikatima i MMF-om, usvojila izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim se povećavaju uslovi i odlazak u penziju policijskih službenika, vojnih lica, službenika poreske policije, pripadnika BIA i pojedinih pripadnika Ministarstva spoljnih poslova.

Oni će u penziju ubuduće uz beneficirani radni staž moći da idu sa 55 godina, 25 godina staža ili 15 godina efektivnog rada na tim poslovima, umjesto sa dosadašnje 53 godine života, 20 godina radnog staža i 10 godina efektivnog rada na tim poslovima.

Zakonom, međutim, nije precizirano ko će sve imati beneficirani staž, jer tamošnja Vlada traži značajno smanjenje, tako da je to ostavljeno da se uredi podzakonskim aktima.

Do sada su, kada je riječ o policiji (javnoj i BIA), svi policajci i inspektori imali beneficirani radni staž, a samim tim i direktori policije koji spadaju u grupu inspektora, dok ministri unutrašnjih poslova nijesu.

Kako je “Vijestima” objasnio predsjednik sindikata policije Velimir Barbulov, još nije donijeto podzakonsko rješenje kojim će biti značajno ”skresan” broj radnih mjesta koja će potpadati pod beneficirani radni staž, iako je njegovo donošenje bilo najavljeno do 20. januara.

Slovenci samo za najstarije

U Sloveniji je do penzijske reforme 2000. godine svakom policajcu na 12 mjeseci radnog staža pripadalo 16 mjeseci beneficiranog radnog staža, a tu privilegiju imali su i službenici policije sa određenim ovlašćenjima.

Trenutno u policiji Slovenije beneficirani radni staž imaju samo oni zaposleni kojima je on pripadao prije 10 godina, a koji imaju 25 godina radnog staža, odnosno 23 godine za žene.

Ukoliko se pogleda starosni karton u slovenačkoj policiji, trenutno je malo onih koji u policiji imaju beneficirani staž, jer je većina uglavnom penzionisana.

Jedan od glavnih razloga višednevnog štrajka policije Slovenije prije nekoliko mjeseci bio je u vezi sa nezadovoljstvom novim Zakonom o penzijskom osiguranju. Na osnovu njega se slovenački policajci mogu penzionisati tek sa punih 65 godina, odnosno žene sa 63 godine.

Štrajk policajaca je trajao više dana, a glavni zahtjev sindikata policije bio je da se uvedu određene beneficije pri odlasku u penziju, pošto je, kako je rekao “Vijestima” predsjednik sindikata Branko Prah, policajcima već oduzet beneficirani radni staž.

Kasnije je postignut sporazum da policajci odlaze u penziju istovremeno kao i drugi građani, ali da se, pošto dođu u određene godine staža, unutar policije, za njih potraže druga lakša radna mjesta.

Predsjednik makedonskog policijskog sindikata Tihomir Klimovski kazao je “Vijestima” da u tamošnjoj policiji “svi imaju beneficirani staž, izuzev oko 3.000 radnika, koji obavljaju opšte poslove kao - kuvari, automehaničari, vrtlari...

“Mi imamo problem sa Vrhovnim sudom, koji hoće da promijeni uslove za penzionisanje pod imenom da smo svi jednaki i da sa 64 godine treba ići u penziju. Mi smo to za sada odbacili jer je sindikat organizovao protest i oni su od toga odustali,” kazao je Klimovski.

Bonus video: