Prva pošiljka mesa ide u prodaju, na analizi uzorci sa Dobrakova

Veterinarskoj upravi je dosad dostavljeno ukupno 20 uzoraka na ispitivanje dioksina u hrani životinjskog prorijekla.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 12:13h

Pošiljka svinjskog mesa iz Njemačke će biti puštena u promet, jer su analize pokazale da u uzorcima nema dioksina.

U međuvremenu je, kako prenosi dnevni list "Dan", 14. januara zaustavljena još jedna pošiljka svinjskog mesa na graničnom prelazu u Dobrakovu.

Analiza uzoraka je u toku, i rezultati se očekuju za nekoliko dana.

“Ne očekujemo pozitivne rezultate”, kazala je za TV Vijesti glavna veterinarska inspektorka Biljana Blečić.

Veterinarskoj upravi je dosad dostavljeno ukupno 20 uzoraka na ispitivanje dioksina u hrani životinjskog prorijekla.

“Pored ispitivanja pošiljki mesa iz Njemačke, koje je stiglo 9. i 14. januara, Veterinarska uprava je pojačala nadzor i uzorkovanje i nad pošiljkama hrane životinjskog porijekla koje dolazi i iz drugih zemalja Evropske unije, kao i zemalja iz okruženja”, kazala je Blečić.

U Veterinarskoj upravi navode da ne postoji opasnost da se na crnogorskom tržištu nalazi zaraženo meso, a da Veterinarska uprava za to ne zna.

“Ne postoji opasnost prije svega iz razloga što iz ovog područja nije bilo izvoza na tržište trećih zemalja, a Crna Gora generalno ne vrši uvoz iz objekata koji se nalaze u incidentnim područjima, odnosno teritoriji Njemačke”, rekla je Blečić za TV Vijesti.

Uvoz u Crnu Goru, kako je kazala, vrši se iz objekata koji se nalaze na udaljenosti 700 kilometara od incidentne teritorije na području Njemačke, i uvozi se iz regiona Bajerna, koji je apsolutno bezbjedan.

Skandal u Njemačkoj izbio je početkom januara kada su istražitelji otkrili povišene nivoe dioksina u jajima i pilićima, što je podstaklo njemačke vlasti da obustave prodaju proizvoda sa više od 1.000 farmi, a neke zemlje da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Nemačke.

Nova zabrana uslijedila je sredinom mjececa, kada je zabranje prodaja jaja, živinskog mesa i svinjetine sa još 934 farme.

Bonus video: