Moguće proglašenje epidemije

Standard svjetske zdravstvene organizacije za proglašavanje epidemije je da na 100.000 stanovnika ima 100 slučajeva u toku jedne sedmice, što bi značilo da na 650.000 građana Crne Gore, sedmično ima 650 slučajeva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 07:43h

Epidemija gripa A H1N1 mogla bi biti proglašena ove sedmice, tako je najavio direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Standard svjetske zdravstvene organizacije za proglašavanje epidemije je da na 100.000 stanovnika ima 100 slučajeva u toku jedne sedmice, što bi značilo da na 650.000 građana Crne Gore, sedmično ima 650 slučajeva.

Dr Mugoša je “Vijestima” kazao da se tokom ovakvih situacija ne uzimaju u obzir samo oni kod kojih je tokom jedne sedmice dokazano postojenja virusa, već i oni čija su stanja slična gripu.

On je rekao da je prethodne sedmice takvih slučajeva do nedjelje u ponoć bilo 580, a Institut za javno zdravlje jeza to vrijeme dokazao infekciju virusom AH1N1 kod 81 pacijenta.

“Testiraju se samo najteži slučajevi, jer su testovi veoma skupi. Pratimo sva oboljenja, repsiratorne infekcije i stanja slična gripu”, kazao je dr Mugoša.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, kazao je da će Ministarstvo prosvjete u skladu sa procjenama zdravstvenih vlasti odlučiti hoće li produžiti raspust

Od 10. januara, kada je dokazan prvi slučaj novog gripa, infekcija je dokazana kod 97 osoba, od kojih je 74 bilo pozitivno na pandemijski soj A H1N1, dok je kod 23 osobe dokazan virus tipa A.

U toku jučerašnjeg dana, od 24 analizirana brisa pozitivno je bilo 16 , od čega je 15 bilo pozitivno na A/H1N1, dok je jedan bio pozitivan na tip A.

Kako je saopštio Mugoša, devet je novodijagnostikovanih pacijenata je iz Podgorice, dva su iz Bijelog Polja, i po jedan iz Bara, Budve, Pljevalja, Kolašina i Nikšića. Osim jednog oboljelog starosti 53 godine, koji se nalazi na respiratoru, svi su "relativno stabilnog zdravstvenog stanja".

U Kliničkom centru Crne Gore liječi se 41 pacijent sa potvrđenim prisustvom virusa influence A i A/H1N1.

U Instititu za bolesti djece smješteno je 11 djece, Klinici za infektivne bolesti 14 pacijenata, Internoj klinici 13, u Klinici za ortopediju i traumatologiju i Klinici za psihijatriju po jedan pacijent i dvije porodilje u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Svi pacijenti koji se liječe u Kliničkom centru za sada su stabilnih vitalnih parametara.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, kazao je juče da će Ministarstvo prosvjete u skladu sa procjenama zdravstvenih vlasti odlučiti hoće li produžiti raspust, zbog širenja gripa A H1N1.

“Sa Ministarstvom zdravlja imamo razrađen plan ponašanja u slučaju da se proglasi epidemija i da budemo morali da preduzimamo određene mjere zaštite zdravlja učenika i nastavnika”, kazao je on.

U Ministarstvu prosvjete, tvrdi Stijepović, potpuno su posvećeni pripremi početka drugog polugodišta.

“Kada je u pitanju širenje gripa, sve zavisi od procjena nadležnih i kako oni budu procijenili, mi ćemo tako i odlučiti. Ako bude predloga za početak odgađanja drugog polugodišta mi ćemo to uraditi, ako ne, u skladu sa našim obavezama, potrudićemo se da zaštitimo zdravlje učenika”.

Bonus video: