ŠTURA IZ AFRIKE

I Crnogorci bježali iz Tunisa

Podgoričanin Rajko Uskoković, njegova djevojka Ivona Dragutinović i njen sedmogodišnji sin Danilo, posljednji su crnogorski državljani koji su napustili Tunis, nakon izbijanja nereda, u kojima je život izgubilo nekoliko desetina osoba.
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2011. 07:58h

Uskoković, koji živi i radi u Parizu, 3. janura je sa svojom djevojkom i njenim sinom, preko jedne pariske turističke agencija, otputovao u poznati tuniski turistički centar Mahdia, nije slutio da će idiličan boravak na dosta visokoj temperaturi, ipak ostati upečatljiv po velikim neredima u toj sjeverno-afričkoj zemlji.

Ipak, kako je kazao u telefonskom razgovoru za „Vijesti“, u mjestu gdje su boravili nijesu osjećali opasnost za svoje živote i sve je djelovalo veoma bezbjedno.

„Mediji u toj zemlji čak nijesu ni izvještavali o neredima koji su se događali u drugim gradovima širom zemlje. Na katarskoj televiziji Al Džazira vidjeli smo prilog o neredima, koji nas je uznemirio“, kazao je on.

Njegova djevojka Ivona je odmah otišla do recepcije i pitala recepcionara da li su ti neredi zaista ozbiljni, tražeći od njega objašnjene šta se zapravo događa.

„Ne brinite, kazao je, to je 400 km daleko odavde. Ne može neko da bude 23 godine na vlasti i hoće i dalje da vlada, kazao je, misleći na aktuelnu vlast u toj državi“, ispričala je Ivona za „Vijesti“, opisujući da je ovaj recepcionar zvučao optimistično i duhovito se našalio na taj račun. Tih prvih dana na ulicama Mahdia, kako su kazali, nije se osjećao strah i zabrinutost, sve je izgledalo uobičajno mirno.

Već sjutradan (u nedjelju) sukobi su počeli da se šire, a Uskoković, Dragutinovićeva i njen sin su u ponedjeljak veče bezbjedno završili zimovanje u Tunisu i odletjeli za Pariz.

Posljednjih dana neredi su se proširili i na ovaj turistički grad, iz kojeg je, kao i iz još nekolikom mjesta, Ambasada Srbije u Tunisu organizovala vanredan let i povratak za 120 turista iz ove zemlje, koji su se sinoć bezbjedno vratili kući.

Demonstracije u Tunisu počele su polovinom decembra u vidu socijalnog nezadovoljstva, koje je ubrzo preraslo u politički i građanski sukob širokih razmjera, u kojem broj žrtava još nije konačan.

Mladi Tunižani protestuju širom zemlje zbog nezaposlenosti i malih plata, a dodatno ogorčenje izazivaju i nasilni obračuni policije sa demonstrantima.

U jeku najgorih protesta, predsjednik Tunisa Zin El Abedin Ben Ali je u petak napustio zemlju, premijer Mohamed Ganuši saopštio je da je preuzeo funkciju privremenog predsjednika.

Istog dana kada je predsjednik otišao, vlasti u Tunisu su proglasile vanredno stanje i zabranile javna okupljanja, a snagama bezbjednosti je naređeno da otvaraju vatru na prekršioce.

Preporučujemo za Vas