Protest Senke Rastoder djelimično uspio

Na štrajk glađu u prostorijama OSP Bara, odlučila se zbog “neprekidnog kršenja zakonskog prava na zarade i to usred radničke asocijacije”
87 pregleda 0 komentar(a)
zoran masonicic, Foto: Arhiva Vijesti
zoran masonicic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2011. 00:24h

"Štrajk glađu zbog kašnjenja isplate zarada službenicima Saveza sindikata pokrenula sam 28. decembra, a prekinula dva dana kasnije zbog zdravstvenih razloga i na insistiranje ljekara. Drugi dan mog protesta zaposlenima u sindikatu je isplaćeno po 240 eura pomoći", rekla je juče stručna savjetnica SSCG - Kancelarije za industrijsku demokratiju u Baru, Senka Rastoder.

Na štrajk glađu u prostorijama OSP Bara, odlučila se zbog “neprekidnog kršenja zakonskog prava na zarade i to usred radničke asocijacije”, zbog čega su i ona i kolege bili primorani da “čak i hranu kupuju na veresiju”.

“Generalni i izvršni sekretar SSCG Zoran Masoničić i Jovan Stojanović su mi 30. decembra ponudili da mi se isplate sve tri zaostale plate odjednom, što sam odbila jer nijesam ušla u ovaj protest zbog ličnih interesa. Teče nam četvrti mjesec bez plate, tada mi je rečeno da će biti pokušano do kraja januara da se isplati barem dio dugovanja. Javnost treba da zna da nam duže od jedne decenije u sindikatu stalno kasne plate po više mjeseci”, ukazala je Rastoder. Ona je dodala da kada i pristignu sredstva na račun SSCG, taj novac prema presudama, “odmah odlazi na ime isplata otpremnina radnicima”.

“Funkcionerima u SSCG izgleda da je lakše da nas 65 zaposlenih trpimo posljedice pogrešnih i drugih poteza od ranije i ne primamo plate, nego da se povede istraga o svim spornim situacijama u sindikatu. Nadzorni odbor za 2010. je tako konstatovao da su u toku mandata prethodnog sekretara SSCG kupljena tri stana, a niko ne zna ni kako, ni zašto, ni kome”, rekla je Rastoder.

Bonus video: