anima tvrdi da premijer ne razumije pojmove saradnja i ravnopravnost

Anima tvrdi da premijer ne razumije pojmove saradnja i ravnopravnost

Koordinatorka ženskog programa Anime Ljupka Kovačević ocijenila je juče da Kabinet novog premijera suštinski ne razmije pojmove “saradnja i ravnopravnost”
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 18:38h

Ljupka Kovačević, koja je sa još dvanaest NVO prekjuče izrazila nezadovoljstvo zbog nepozivanja na sastanak, kazala je da odgovor iz Kabineta kojim se njajavljuje saradnja sa civilnim sektorom i organizovanje novih sastanaka, ukazuje na nerazumijevanje sadržaja pisma ženskih organizacija.

“Kako se u svom ekspozeu premijer opredijelio za transparentnost i „podjelu moći“, ova „lekcija“ se mora interpretirati u svijetlu dobre namjere jer razumijem da formalni propusti ne moraju uvijek da znače i suštinske, međutim, izgleda da su ovaj put ipak znak suštinskog nerazumijevanja”, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da premijer Igor Lukšić nije razumio poruku ženskih NVO niti pokazao da želi saradnju, jer bi u suprotnom, kako ona tvrdi, kazao “Uvažavam vašu strepnju ili (žao mi je) zbog izostavljanja predstavnica ženskih organizacija do kojeg je došlo zbog (navodeći neki logičan razlog, što može biti i slučajan previd Kabineta), ali kao što sam rekao saradnja sa civilnim društvom je važan segment mog djelovanja i u narednim sastancima nastojaću da uvažim sve činioce tog sektora“.

“Dakle, neophodno je bilo izvinjenje. Međutim, izjava da mu je „drago zbog interesovanja“ predstavlja izraz „moći nad“ – jer ukazuje na premijerova očekivanja da inicijativa za saradnju kreće od strane ženskih organizacija, a ne da je inicijativa njegova odgovornost i dio prihvaćenog zadatka da uspostavlja bolje odnose sa civilnim društvom”, kazala je Kovačević.

Po njenim riječima, navodi Kabineta premijera da Lukšić ima “izuzetan senzibilitet”, te da je upravo on od 10 zaposlenih u svom timu, na 6 pozicija postavio žene, predstavlja zamjenu teza.

“...Upravo to što je premijer zaposlio žene u svom kabinetu a nije ih predložio u sastavu Vlade dokaz podržavanja “staklenog plafona”, što predstavlja udžbenički primjer diskriminacije žena”, kazala je Kovačević.

NVO “Bjelopoljski demokratski centar“ reagovao je zbog nedavno održanog sastanka Lukšića sa dijelom civilnog sektora. Nazivajući ga “marginalizacijom NVO sa sjevera Crne Gore“. “Ovakav vaš potez bi kod nas imao razumijevanja ukoliko se radi o procjeni da bjelopoljske NVO i one sa sjevera imaju različite potrebe i ulogu u evro-atlantskim integracijama i razvoju naše države po svim segmentima, a samim tim i vašeg eventualnog sastanka na sjeveru države sa organizacijama civilnog društva”, navodi se u pismu koje je poslato Lukšiću. Ova organizacija smatra da ima kapaciteta da učestvuje u procesu donošenja isto kao i NVO koje su bile na sastanku.

Preporučujemo za Vas