Srpski ministar naredio da ne primaju pacijente iz Crne Gore

Srbijanski ministar dr Tomica Milosavljević obesmislio Memorandum o saradnji, koji je u decembru potpisao sa crnogorskim kolegom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 18:14h

Srbijanski ministar dr Tomica Milosavljević naredio je čelnicima Instituta za onkologiju Vojvodine da više ne primaju pacijente iz Crne Gore, i time obesmislio Memorandum o saradnji, koji je u decembru potpisao sa crnogorskim kolegom Miodragom Radunovićem.

Crnogorski Fond prošle godine u taj Institut uputio je 215 pacijenata na liječenje i dijagnostiku, i za te troškove je isplatio 165.000 eura, a još šest hiljada treba da plati.

Milosavljević samo “dao preporuke"

Ministarstvo zdravlja Srbije potvrdilo je da je dalo mišljenje Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici koje usluge mogu da obavljaju u okviru dopunskog rada.

“Dopunski rad može da se odvija samo za usluge koje nijesu iz domena radioterapije i liječenja oboljelih od malignih bolesti drugim metodama iz razloga ograničenih kapaciteta i velikog broja pacijenata kojima je ova usluga potrebna”, saopšteno je “Vijestima” iz srpskog Ministarstva zdravlja.

Direktor Fonda dr Kenan Hrapović kazao je za “Vijesti” da ovo ipak nije jedini slučaj da zdravstvena ustanova u Srbiji odbije liječenje crnogorskog osiguranika, jer je u junu takvu odluku saopštio i Klinički centar Srbije

Pacijenti iz Crne Gore od kraja prošle godine ne mogu da se liječe na Institutu za onkologiju i radiologiju u Sremskoj Kamenici.

Direktor Fonda dr Kenan Hrapović kazao je za “Vijesti” da ovo ipak nije jedini slučaj da zdravstvena ustanova u Srbiji odbije liječenje crnogorskog osiguranika, jer je u junu takvu odluku saopštio i Klinički centar Srbije.

Opravdanja za takav postupak, prema njegovim riječima, su bila dugi redova čekanja na preglede srbijanskih pacijenata, pa nijesu u mogućnosti da primaju osiguranike iz Crne Gore na klinike za radiologiju i onkologiju.

“Taj problem je, međutim, kasnije riješen”, kazao je dr Hrapović.

On je podsjetio da je nedavno, od direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, profesora Dušana Jovanovića, obaviješten da ta institucija na osnovu odluke ministra zdravlja Srbije, donesene uoči Nove godine, nema više odobrenje za pružanje zdrastvenih usluga u okviru dopunskog rada za strane državljane.

Pružanje zdravstenih usluga organizovanjem dopunskog rada u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji ne smije da utiče na izvršavanje ugovornih obaveza prema Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, kao ni na ostvarivanje prava osiguranih lica iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji, saopštili su iz srpskog ministarstva

“Zbog novonastale situacije, sve Područne jedinice Fonda i konzilijum Kliničkog Centra Crne Gore istog dana su upoznati sa tom odlukom kako bi informisali naše osiguranike koji treba da idu na liječenje ili dijagnostiku u Institut, što znači da do rješenja nastalog problema ne daju upute za slanje pacijenata u ovu ustanovu”, rekao je dr Hrapović.

Osiguranici iz Srbije na prvom mjestu

Direktor Fonda je kazao da je razgovarao sa direktorom Klinike, te da je sa obije strane ocijenjeno da je saradnja dviju institucija dobra, te da je treba i nastaviti.

“Međutim, on bio je isključiv i izričit da je to naredba ministra zdravlja Srbije dr Tomice Milosavljevića, koju jedino on može izmijeniti, a da je do tada svi moraju poštovati”, rekao je dr Hrapović, i dodao da je pokušao da objašnjenje traži i od ministra, ali da nije uspio da stupi u kontak sa njim.

Na pitanje “Vijesti” zašto pacijenti iz Crne Gore ne mogu da se liječe na Institutu , iz srpskog ministartva zdravlja je odgovoreno:

"Pružanje zdravstenih usluga organizovanjem dopunskog rada u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji ne smije da utiče na izvršavanje ugovornih obaveza prema Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, kao ni na ostvarivanje prava osiguranih lica iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji”.

Iz crnogorskog se ministarstva nijesu oglašavali tim povodom. Na pitanja “Vijesti” nije odgovoreno.

U igri Kragujevac, Skoplje i Zagreb

U Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici crnogorskim osiguranicima su se pružale usluge dijagnostike i liječcnja koje se za sada ne nije moguće dobiti na Onkološkoj klinici KC CG, prije svega radiojodna terapija, scintigrafija cijelog tijela, kaoi usluge digitalnog mamografa.

“Već smo preduzeli korake na pronalaženju alternativnih rješenja, tako da smo već ostvarili kontakte sa odgovarajučim klinikama iz okružcnja, koje pružaju iste te usluge. Dobili smo spiskove usluga, cjenovnike i ukoliko ne riješimo problem sa Institutom u Sremskoj Kamenici, imaćemo alternativno rješenje koje bismo veoma brzo sproveli kako naši pacijenti nebi bili ugroženi zbog nekih administrativnih barijera”, rekao je dr Hrapović.

On je napomenuo da su u igri klinike u Kragujevcu, Skoplju i Zagrebu.

“Naši osiguranici ne treba da brinu, jer nijesu u pitanju urgentna stanja. Očekujem da ćemo riješiti taj problem u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja Srbije”, rekao je dr Hrapović.

Ponovili što podrazumijeva Memorandum o saradnji

U odgovorima dostavljenim “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja Srbije se precizra da Memorandum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka između Srbije i Crne Gore omogućava:

  • jačanje međusobnih odnosa u oblasti zdravstva i medicinskih nauka,
  • razmjenu informacija i iskustava,
  • direktne kontakte između fakulteta zdravstvenog usmerenja, komora i zdravstvenih ustanova,
  • razmjenu stručnjaka,
  • razmenu informacija o novoj opremi, proizvodima i tehnološkim dostignućima.

“U svakom konkretnom slučaju neophodno je precizirati uslove i obaveze ugovornih strana”, piše u saopštenju.

Pobjeda je objavila da će se srpski i crnogorski ministri iduće sedmice dogovoriti o uslovima liječenja građana Crne Gore u Insititutu za onkologiju.

Galerija

Bonus video: