Mještani Grbavaca rizikuju živote na putu do škole i posla

Izuzetno visok nivo rijeke Morače za vrijeme decembarskih poplava prošle godine potkopao je dio puta Sitnica – Grbavci zvani Crveni bregovi.
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 18:31h

Mještani Grbavaca, strahuju da će put pod teretom da se odroni i da dođe do neželjenih posljedica.

U Grbavcima ima više od 700 stanovnika, a posebno su, ističu ugrožena djeca koja pohađaju Osnovnu školu „Vlado Milić” kao i učenici srednjih škola u Podgorici.

Što se tiče javnog gradskog prevoza, autobusi saobraćaju do polovine susjednog sela Lekići, a od tog sela učenici, zaposleni i drugi građani moraju da pješače do svojih kuća.

Mještanin Grbavaca Rajo Vujović pita se koliko jedan ljudski život vrijedi, a ne daj bože da se nekome nešto desi.

- Nije ovo problem od juče, jer je put više puta izmještan ulazeći na imanja mještana Lekića, koji su besplatno ustupali svoje zemljište i na njihovu štetu samo da se put sanira. Zbog odrona dijelova puta u Moraču, ranije je bilo žrtava sa tragičnim ishodom, pa ne bismo željeli da se opet dogodi ono najgore – kazao je Vujović.

Mještani Grbavaca kažu da je taj dio puta u dužini od 200 metara, na potezu od ušća Sitnice, veoma frekventan, ali iako znaju da je rizično ići tim putem, prolaze na ličnu odgovornost.

Eksploatacija pijeska-uzrok učestalih odrona

Rajo Bogdanović iz Grbavaca tvrdi da je jedan od uzroka učestalih odrona neplanska eksploatacija pijeska, koji koncesionari sprovode na potezu od ušća Sitnice do ušća Cijevne u Moraču.

- Dejstvom snage vode rijeke Morače ugrožen je put i sigurnost mještana Grbavaca i to je problem koji uz malo dobre volje može da se završi za sedmicu dana. Tražili smo od rukovodećih ljudi iz Glavnog grada i države da se zabrani saobraćaj dok se ne sanira put, ali nema sluha iako se radi o trasi koja vodi ka vodoizvorištu Boljesestra - rekao je Bogdanović.

On ističe da je s druge strane Morače izvučeno nekoliko milona kubika pijeska, a za to pojedini uzimaju milione eura.

- Treba samo planski raditi, jer je to u interesu svih kako vlasti tako i građana. Strukture lokalne vlasti znaju da problem postoji, jer su mještani Grbavaca slali zahtjeve na adrese bivšeg ministra šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Milutina Simovića i gradonačelnika Miomira Mugoše, ali nam nikada nijesu odgovorili niti je išta preduzeto da se riješi naš problem – dodao je on.

Galerija

Bonus video: