Pojačana kontrola na tržištu duvanskih proizvoda

U državnim institucijama kažu da je problem nastao jer je zakon stupio na snagu 1. januara a Službeni list je objavljen tek poslije praznika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 19:16h

Tržišna i Poreska inspekcija juče su pojačale kontrolu na tržištu duvanskih proizvoda gdje je prethodnih dana najprije evidentirana privremena nestašica pojedinih brendova cigareta, a potom i različite cijene istih brendova što nije dozvoljeno prema važećem Zakonu o duvanu. U državnim institucijama kažu da je problem nastao jer je zakon stupio na snagu 1. januara a Službeni list je objavljen tek poslije praznika.

Iako je u jutarnjim časovima glavna tržišna inspektorka Rada Marković bila raspoložena za razgovor sa „Vijestima“ na tu temu, oko 16 časova nije željela saopštiti šta su njeni inspektori otkrili u prvim kontrolama. Poreska inspekcija juče je, takođe, obilazila pojedine uvoznike i veletrgovce cigaretama.

Početkom ove sedmice bila je nestašica cigareta iz programa Filipa Morisa na trafikama čiji distribuciju obavljaju domaći veletrgovci, a cigarete američkog proizvođača zvanično treba da poskupe za 25 do 35 centi po paklici tek od 17. januara.

Glavna pometnja je nastala jer je novim Zakonom o akcizama definisano da svi uvoznici i proizvođači sa njegovim stupanjem na snagu moraju platiti novu dažbinu, dok ta obaveza nije bila predviđena za veletrgovce i maloprodaju. Značajan broj brendova je već poskupio, ali ne i svi.

Najgore je što mnogi prodavci ne znaju kako da se ponašaju, tako da juče malo koji trgovac nije zvao svoje dobavljače za savjet šta da rade, da li sad treba da rade novu nivelaciju cijena ili ne. Zbog previše nedoumica u praksi pojedini maloprodavci poslednja dva dana uopšte nijesu u svoju registar kasu unositi cigarete koje su prodavali.

Objašnjenje agencije

Direktorica Agencije za duvan Branislava Božović rekla je juče „Vijestima“ da su, za sada, “povećanje cijena prijavili Rokšped, kao uvoznik (i to povećanje ide sukcesivno u zavisnosti kako ih proizvođač najavljuje) i DKP, kao proizvođač cigareta”.

- Kada uvoznik, odnosno, proizvođač prijavljuje povećanje maloprodajnih cijena cigareta, on ističe datum od kada se takve cijene primjenjuju. Trgovce na malo, kao poslednje subjekte u lancu prodaje cigareta, o ovome obavještava trgovac na veliko od kojeg on nabavlja cigarete. Shodno Zakonu o duvanu, to znači, da svi trgovci na malo moraju prodavati cigarete istih brendova po jedinstvenim cijenama, bez obzira kada su ih nabavili. Ukoliko trgovac na malo kupcima izdaje fiskalni račun (na šta je i obavezan), tu nema, po mom mišljenu, opasnosti od utaje plaćanja zakonskih dažbina, odnosno, nezakonitog stvaranja profita. Napominjem, da trgovac na malo nije akcizni obveznik, već je obveznik plaćanja poreza na dodatu vrijednost. Sadašnje malo nesnalaženje na tržištu cigareta mogu djelimično da objasnim specifičnim vremenskim okvirom u kojem su se dešavale ove promjene. Zakon o akcizama, naime, usvojen je 22. decembra ili pred sam kraj prošle godine, njegova primjena teče od 1. januara nove godine, a "Službeni list" je izašao iz štampe tek prije par dana. Proizilazi, da smo, na neki način, nespremno dočekali najavljene promjene ili su, pak, izostali blagovremeni stručni savjeti nekih subjekata, kako ne bi bilo dilema oko dvojnih cijena, niti bi došlo do tih pojava na tržištu – smatra Božović.

Sa aspekta Agencije za duvan, najvažnije je da, novonastala situacija vezana za promjenu akciza i cijena cigareta ne dovede do pojave šverca cigareta, što se može dogoditi ukoliko akcizne stope nijesu usklađene sa zemljama u najbližem okruženju. Računam, da se o tome i te kako vodilo računa prilikom posljednje promjene akciznih stopa u Crnoj Gori. Prema tome, u narednom periodu pratićemo stanje na tržištu cigareta, a time i efekte novih zakonskih rješenja.

Pomoćnik ministra finansija za poreski i carinski sistem Biljana Šćekić kazala je „Vijestima“ „da su novim zakonskim rješenjima, koja su u primjeni od 1. januara 2011., proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda dužni da izvrše popis zaliha duvanskih proizvoda u magacinima, akciznim i carinskim skladištima i u fabrikama dobavljača, i da na te zalihe obračunaju i plate akcizu, odnosno razliku akcize, prema novim akciznim stopama“.

- Proizvođači, odnosno uvoznici duvanskih proizvoda u svojim maloprodajnim objektima, nijesu dužni da izvrše popis zaliha cigareta i da na te zalihe obračunaju i plate razliku akcize prema novim akciznim stopama, već su u obavezi da te cigarete prodaju po maloprodajnim cijenama koje su prijavljene nadležnim organima i objavljene u Službenom listu. Tržišna i poreska inspekcija zadužene su, svako u okviru svoje nadložnosti, da redovno kontrolišu primjenu zakona i preduzimaju zakonske mjere ukoliko se postupa suprotno zakonu. U konkretnom slučaju, propisane su kazne ukoliko se prodaju duvanski proizvodi po cijenama koje nijesu u skladu sa zakonom, tako da tržišna inspekcija može privremeno zabraniti promet duvanskih proizvoda koji se ne sprovode u skladu sa zakonom. Takođe, Zakonom o akcizama propisane su novčane kazne za pravna lica i njihova odgovorna lica, kao i preduzetnike, ukoliko prodaju cigarete po maloprodajnim cijenama koje su veće od objavljenih u Službenom listu– navela je Šćekić.

Najgore je što mnogi prodavci ne znaju kako da se ponašaju, tako da juče malo koji trgovac nije zvao svoje dobavljače za savjet šta da rade, da li sad treba da rade novu nivelaciju cijena ili ne. Zbog previše nedoumica u praksi pojedini maloprodavci poslednja dva dana nijesu u svoju registar kasu unositi cigarete koje su prodavali

Do nestašice došlo zbog pada sistema

Časlav Vukčević, šef distributivnog centra Rokšeda, kompanije koja pokriva oko 75 odsto tržišta cigareta u Crnoj Gori, objasnio je juče “Vijestima” da se nestašica cigareta desila 11. januara zbog “pada (IS) sistema”. - Rokšed i Štampa su uredno prodavali cigarette do 11. januara kada je došlo do pada informacionog sistema koji je brzo otklonjen. Kod kupaca možete provjeriti da se od 31. decembra prodaju cigarete poštujući sve zakonske propise i cijene objavljene u Službenom listu. Naše je da se ponašamo shodno donijetim uredbama – naveo je Vukčević.

Bonus video: