U Šavniku nezadovoljni, jer autobusi više ne prolaze starim lokalnim putem

Autobusa više nema u Gornjoj i Donjoj Bukovici, Timaru, Tušinji i Boanu, a za korišćenje javnog prevoza uskraćeni i ostali stanovnici sela u Drobnjaku i Uskocima kojima je taj putni pravac jedini izlaz u svijet.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 17:42h

Prevoznici “Glušica” i “Stanišić” iz Nikšića, te “Radulović” iz Pljevalja čija su kombi vozila ili autobusi godinama obavljali prevoz putnika od Žabljaka prema Šavniku i Nikšiću, sa početkom saobraćaja na magistralnom putu Žabljak - Risan ne saobraćaju starom trasom preko Boana, iako ih zvanični red vožnje na to obavezuje.

Njihovih autobusa više nema u Gornjoj i Donjoj Bukovici, Timaru, Tušinji i Boanu. Predsjednik MZ Boan kod Šavnika Tomaš Čurović je juče kazao da su za korišćenje javnog prevoza uskraćeni i ostali stanovnici sela u Drobnjaku i Uskocima kojima je taj putni pravac jedini izlaz u svijet.

“Veliki je problem nastao ovom narodu zbog toga. Ko nema sopstveno vozilo mora platiti 20 eura neregistrovanom taksisti da se preveze do Šavnika. I to ako koga nađe bez obzira da li je u pitanju bolest, posao ili neka druga potreba. Požalili smo se zbog toga predsjedniku Opštine Velimiru Perišiću. Pred Novu godinu, pisali smo Ministarstvu saobraćaja. Ponovo smo im se obraćali odmah po Novoj godini. Razgovarali smo sa inspektorima saobraćaja, ali bez efekta” kaže Čurović i dodaje da su nedavno pisali ministru Andriji Lomparu.

Prošlog ljeta i jeseni regionalnim pravcem Bukovica - Boan nije se saobraćalo zbog radova, pa se svaki vid drumskog saobraćaja prema Šavniku preusmjeravao lokalnim putem preko Mljetička. Radovi na putu lijevom obalom rijeke Bukovice prekinuti su 20. decembra i nastaviće se na proljeće. Ostala je to nezavršena saobraćajnica sa grubim makadamskim kolovozom koju svako izbjegava. To nam je potvrdio i jedan od vozača “Stanišića” koji je na žabljačkoj autobuskoj stanici, prilikom polaska na liniju, ostao bez putnika, jer niko nije htio putovati starim putem.

Vlasnik “Stanišić prevoza” Neško Stanišić, kaže da će, bez obzira na nalaz komisije, koja će danas obići put u izgradnji, ubrzo uključiti jedan kombi na tu saobraćajnicu, bez obzira u kakvom je stanju. Nalaz Saobraćajne inspekcije čeka i Boro Glušica, vlasnik “Glušica prevoza” i kaže da će i njegovi autobusi ako bude i minimalnih uslova voziti tim putem. I jedan i drugi, pri tom, podsjećaju da su godinama kvalitetno pružali usluge na toj saobraćajnici i pored uobičajenih putnika njihov prevoz služio za putovanje i nastavnicima tamošnjih škola.

Bonus video: