Zapanjujuća inertnost profesora i rukovodstva

Studentski parlament ističe da Vlada “mora da poveća ulaganje u visoko obrazovanje, da pomogne u opremanju laboratorija, računarskih centara, biblioteka...
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Boris Pejović
univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.01.2011. 13:20h

Studentski parlament ocijenio je da umanjeni budžet Univerziteta Crne Gore (UCG) nije dovoljan za normalan rad i funkcionisanje te visokoškolske institucije, istakavši da odgovornost za to snose i “profesori, dekani i rukovodstvo UCG , čija je inertnost zapanjujuća”.

“Oni koje ovakav odnos države prema najstarijoj visokoškolskoj instituciji ugrožava, nisu preduzeli gotovo ništa da spriječe smanjivanje budžeta u posljednje dvije godine”, pojasnio je predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović.

Navodi se da Studentski parlament “nije saglasan” sa stavom Ministarstva finansija da je budžet UCG dovoljan, te dodaje da “novca nema ni za normalno odvijanje nastavnog procesa”.

“A da ne pominjemo potrebe za dodatnim ulaganjem u renoviranje studentskih domova i izgradnju novih smještajnih kapaciteta, povećanje broja studenata koji će se finansirati iz budžeta, izgradnju studentske hale čija je projektna dokumentacija odavno spremna i kupovinu savremene tehničke opreme na fakultetima”, stoji u saopštenju.

Naučno-istraživačkog rada skoro da i nema

Studentski parlament ističe da Vlada “mora da poveća ulaganje u visoko obrazovanje, da pomogne u opremanju laboratorija, računarskih centara, biblioteka i omogući uslove u kojima bi se studenti zajedno sa profesorima bavili naučno-istraživačkim radom kojeg, izgleda, skoro više i nema”.

“Vlada ne smije da smanji budžet državnom Univerzitetu i time smanji ulaganje u visoko obrazovanje jer budućnost i perspektivu imaju samo ona društva, organizacije i pojedinci koji posjeduju neophodna znanja i vještine koje će im omogućiti da nadvladaju brzinu promjena, složenost okruženja i nesigurnost vremena. Ukoliko se ovakavo ponašanje države nastavi, postoji velika mogućnost da se kvalitet obrazovanja u potpunosti degradira, i da naši najtalentovaniji studenti sve više odlaze iz zemlje”, upozorio je Golubović.

Državi nije važan kvalitet

Studentski parlament smatra da se država, uključujući i UCG, “ne trude dovoljno da izgrade obrazovni sistem zasnovan na kvalitetu”.

“Posljedice takve neodgovornosti će, bojimo se, biti sve manje moguće ublažiti. Zato će se Studentski parlament aktivnije uključiti u kreiranje obrazovne politike u Crnoj Gori, jer se sa praksom donošenja odluka bez mišljenja studenata mora prekinuti”, stoji u saopštenju.

Bonus video: