Počelo potpisivanje peticije za zaštitu uvale kraj Ulcinja

Zahtijevamo da se uvala Valdanos, kao jedinstven pejzažni ambijent sa Mendrom i Mavrijanom, zaštiti i ostane ono što je vjekovima bila, park prirode, izletište i kupalište za sve građane Crne Gore i naše goste...
147 pregleda 0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2011. 18:28h

Više od 50 intelektualaca, prije svega književnika, novinara, turističkih radnika, advokata i predstavnika NVO sektora širom Crne Gore, potpisalo je peticiju za zaštitu Valdanosa kojom od Vlade traže da poštuje zakone i tenderske procedure i poništi tender za zakup te uvale kraj Ulcinja. Potpisnici traže da oko „štetnog posla“ reaguje Skupština Crne Gore i ostale državne institucije i tako spriječe „još jednu nepotrebnu aferu sa nesagledivim posljedicama“.

"Zahtijevamo da se uvala Valdanos, kao jedinstven pejzažni ambijent sa Mendrom i Mavrijanom, zaštiti i ostane ono što je vjekovima bila, park prirode, izletište i kupalište za sve građane Crne Gore i naše goste. Takođe, neophodno je hitno pristupiti revitalizaciji i obnovi tog najpoznatijeg maslinjaka na Crnogorskom primorju", piše u saopštenju iza koga stoji rupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca.

U njemu se na kraju traži da vlast ukloni kapiju na ulazu u Valdanos „kako bi svi koji to žele mogli da se nesmetano dive njegovoj ljepoti i da slobodno uživaju u javnom dobru“. Podsjeća se da je Valdanos 1968. godine proglašen Spomenikom prirode te da je Zakonom o maslinarstvu taj maslinjak od 18.000 stabala prosječne starosti 800 godina stavljen pod posebnu zaštitu države.

Maslinjaci su zarasli u makiju i žbunje

"Ali već 33 godine masline u toj jedinstvenoj uvali tragično propadaju. Više od 70 odsto maslina je devastirano, zaraslo u makiju i žbunje. To se dešava čak i u posljednjih šest godina, od kada tim prostorom gazduje Vlada naše države. Umjesto da vrati imovinu ranijim vlasnicima i izbjegne sudske procese, Vlada već pune dvije godine pokušava da izda u dugoročni zakup tu najljepšu uvalu na Crnogorskom primorju, ukupne površine 3,4 miliona metara kvadratnih.

I to po 18 centi po metru kvadratnom, što godišnje iznosi oko 660 hiljada eura!? Samo po osnovu neubiranja maslina i njihovog prerađivanja u ulje, raniji vlasnici godišnje gube bar tri puta više, ali i država zbog manjih budžetskih prihoda", piše u saopštenju i dodaje da je od dvije kompanije koje su se prijavile na tenderu, Vlada „u spornoj proceduri, odabrala firmu koja ne ispunjava nijedan tenderski uslov, koja posluje sa gubicima i nema novaca da izgradi navodno ekskluzivno odmaralište, a uz to niti ima namjeru da brine o maslinjacima“.

Peticiju su potpisali: Mladen Lompar predsjednik Crnogorskog PEN Centra, dr Vukić Pulević biolog-botaničar, Jevrem Brković književnik, Branko Lukovac diplomata, profesori univerziteta dr Miodrag - Miško Perović, dr Šerbo Rastoder, dr Sim Dobreci, dr Maja Kostić - Mandić, dr Milan Popović, dr Maksut Hadžibrahimović, dr Mirjana Kuljak, dr Vjera Radović - Begović, dr Milenko Popović i dr Filip Kovačević, dr Nail Draga geograf, Milika Pavlović književnik, poslanici Genci Nimanbegu i mr Aleksandar Damjanović, Milka Tadić-Mijović izvršna direktorka nedjeljnika „Monitor“, Dejan Milovac direktor programa za urbanizam u MANS-u, mr Aleksandar – Saša Zeković istraživač kršenja ljudskih prava, Boris Raonić programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, Aleksandar Dedović direktor Alfa centra, Darko Hajduković advokat, Ervina Dabižinović mirovna i ženska aktivistkinja, Ljupka Kovačević izvršna direktorica NVO “ANIMA”, mr Branislav Radulović potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Edina Hasanagić - Čobaj Inicijativa mladih za ljudska prava, Daliborka Uljarević izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Igor Milošević izvršni direkotor ADP „Zid“, Esad Kočan glavni urednik nedjeljnika „Monitor“, Dragoljub-Duško Vuković novinar, Marijana Kadić – Bojanić novinar, Darko Pajović ekolog, Darko Saveljić ornitolog, Luka – Batko Đakonović kapetan duge plovidbe, Srđa Keković generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Branka Plamenac novinar, Marija Čolpa dramaturg i novinar, Dževdet Pepić novinar, Vukašin Ćulafić turistički radnik, Isat Dragovoja turizmolog, Dželal Hodžić ekolog, Sead Sadiković novinar, Džaudet Cakuli Udruženje maslinara Ulcinja, Vjera Markić pravnik, Džabir Hodža ekonomista, Ilir Lazorja NVO „Aurora“, Džemal M. Perović MOGUL, mr Dritan Abazović politolog i Mustafa Canka novinar.

Grupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca obavijestila je javnost da se potpisivanje peticije nastavlja on-line, od nosno na sajtu www.valdanos.me.

Bonus video: