Stanovnici Zete ogorčeni nadoknadama nakon poplava

"Komisija je uradila popis, ali kako je rađena dalja analiza i kako sam dobila ovu sumu, to ne znam", razočarano priča Radmila Radinović.
220 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 16:08h

Ogorčeni stanovnici sela Berislavci u Zeti, ne znaju na osnovu čega su dobili, kako kažu, malu sumu novca za štetu koju su pretrpjeli u poplavama koje su područje Zete pogodile krajem prošle godine.

Svjesni da im niko ne može nadoknaditi štetu za strah i traume koje su preživjeli tokom perioda poplava, kažu da se nijesu nadali da će materijalna šteta biti minimalizovana za pojedina domaćinstva.

Komisija za procjenu štete izašla je na teren 16.12.2010 godine i uradila popis oštećene imovine. Što je bilo moguće spasiti stanovnici su uz pomoć vojske i policije smjestili u hangare koje je GO Golubovci obezbijedila. Međutim, ono što je voda zatekla u kućama potpuno je uništeno.

"Za vojsku i policiju imam samo riječi pohvale, pomogli su nam sve što je bilo u njihovoj moći. Zajedno sa nama su iznosili stvari i čunovima prevozili u hangare. Nije bilo moguće sve spasiti, mnoge stvari su ostale u kući i voda ih je uništila - kaže Radmila Radinović iz sela Berislavci i dodaje da je za oštećenu kuću i pomoćni objekat dobila 1.725 eura odštete.

- Komisija je uradila popis, ali kako je rađena dalja analiza i kako sam dobila ovu sumu, to ne znam - razočarano priča Radinović.

Nezadovoljan je i njen komšija Denis Šanović.

On i njegova porodica su dobili 2.350 eura odštete, zbog čega je ogorčen.

Kako kaže, nadležni iz Glavnog grada su im rekli da država samo pruža pomoć, a nije dužna da plati odštetu.

Komisija za procjenu štete je sve korektno popisala ali postoji mogućnost da je greška napravljena, prilikom dalje analize štete.

"Ogorčen sam, uništene su nam dvije sobe, inventar u kući kao i cjelokupna stolarija. Rješenje koje smo dobili je, da se šteta procjenjuje na 2.350 eura. Iz Glavnog grada su nam rekli da država pruža samo pomoć i nije dužna da nadoknadi štetu", priča Šanović.

Za vrijeme poplava Šanovići i Radinovići su boravili kod rođaka. Sada, zbog nemogućnosti boravka u svojim kućama zbog velike vlage prinuđeni su da plaćaju privatni smještaj.

Predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić smatra da je kumulativna procjena štete generalno mala i da su se nadali da će iznos biti duplo veći.

"Procijenjena šteta je milion i 319 hiljada eura. Očekivao sam da će ova cifra biti duplo veća, jer kada sadašnji iznos podijeljen na 801 domaćinstvo, onda su iznosi mali, a nezadovoljstvo sugrađana veliko", rekao je Radonjić.

On je kazao da je Komisija za procjenu štete je nastojala da štetu procijeni pravilnim redosledom i da je odrađen veliki posao i sasvim je moguće da je napravljena greška kod pojedinih domaćinstava.

Svi građani imaju priliku da podnesu žalbu ukoliko smatraju da su dobili male iznose za štetu koju su pretrpjeli.

"Rok za podnošenje žalbi je 15 dana od dana kad građani dobiju dokumentaciju na uvid. Ističem da je sva dokumentacija javna i stavljena ljudima na uvid i da mogu vidjeti koliko su obeštećeni", kaže Radonjić.

Komentarišući izjave svojih sugrađana da im je rečeno da država nije obavezna da ih obešteti već samo pruži pomoć, Radonjić je istakao.

"Zakonski država nije dužna da obešteti svoje građane, ali postoji nepisani zakon da država ima obavezu da pomogne i obešteti svoje građane. Na adresu GO Golubovci za sada je stiglo oko deset žalbi građana pogođenih poplavama i biće proslijeđene Komisiji. Nakon toga će Komisija za procjenu štete ponovo izaći na teren", rekao je Radonjić.

Bonus video: